2021. 10. 06. - 10:30

Koronavírus - Nagyobb eséllyel kapják vissza íz-és szagérzékelésüket a fiatalok

Koronavírus - Nagyobb eséllyel kapják vissza íz-és szagérzékelésüket a fiatalok

A 40 év alattiak nagyobb valószínűséggel épülnek fel a szag- és ízérzékelés elvesztéséből, mint az idősebbek, akik kigyógyultak a koronavírusból – állapította meg egy új tanulmány.

Igen gyakori probléma a koronavírus-megbetegedések kapcsán az íz- és szagérzékelés elvesztése. A kutatók szerint nagyon úgy tűnik, hogy a 40 év alattiak előbb visszakapják érzékelésüket, mint az idősebbek, miután kigyógyultak a fertőzésből.
 
Az American Journal of Otolaryngology szaklapban megjelent tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy 5-ből 4 koronavírus-túlélő 6 hónapon belül épül fel a szag- és ízvesztéséből. Olvasd el: Állás evés közben - Megváltoztatja az ízlelést?
 
„Nagyjából 80 százalékos a felgyógyulási arány egy 6 hónapos vagy ennél hosszabb időszak alatt” – mondta dr. Evan Reiter, a Virginia Commonwealth Egyetem Richmondi Orvostudományi Karának fül-orr-gégész professzora. Hozzátette: a fennmaradó 20 százalék azonban még mindig soknak számít, tekintve, hogy milliókat sújt a koronavírus.
 
Koronavírus után - Nagyon sokan csak fél éven belül kapják vissza szag- és ízérzékelésüket
Koronavírus után - Nagyon sokan csak fél éven belül kapják vissza szag- és ízérzékelésüket
 
Az íz- és a szagérzékelés elvesztése meglehetősen jellemző Covid-19 tünet. Tanulmányok megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik ezt a problémát hosszabb időn át tapasztalják, általában súlyosabb betegség esélye áll fenn.
 
A jelenlegi tanulmány egy folyamatban levő szag- és ízveszteség-felmérés része volt, Reiter és munkatársai 798 felnőttek kérdeztek meg, 18 éveseket és ennél idősebbeket, akiknek pozitív lett a koronavírus-tesztjük és ennek eredményeképpen érzékelési problémákkal szembesültek.
 
A szaglás és az ízérzékelés tartós elvesztésével kapcsolatos megállapításaik alapján - tekintettel arra, hogy világszerte több mint 230 millió Covid-19 esetet regisztráltak -, a kutatók úgy vélik, több mint 20 millió ember 6 hónapnál hosszabb ideig nem használhatja megfelelően az érzékszerveit.
 
Egy korábbi felmérés eredményei – melyet 2021 áprilisában közöltek - azt mutatták, hogy a résztvevők 43 százaléka depressziós lett, 56 százalékuknak pedig határozottan lecsökkent az életélvezete.
 
A leggyakoribb, életminőséggel kapcsolatos probléma az volt, hogy kevesebbet ettek - a válaszadók 87 százaléka jelezte, hogy ez probléma, hiszen nem tudja élvezni az ételeket.
 
A legnagyobb biztonsági kockázattal azonban kétségtelenül az jár, hogy a szagérzékelés elvesztését követően az emberek a füstöt sem észlelik - a megkérdezettek 45 százaléka tartotta ezt komoly gondnak. Olvasd el: Javulhat az ízlelés, ha nincs meg a bölcsességfog?
 
A felmérésben résztvevő válaszadók számára, akik tartós szaglás- és ízérzékelés-csökkenésről számoltak be, az étvágytalanság jelentett egészségügyi kihívásokat, 55 százalékuk jelezte ezt, míg 37 százalékuk nem szándékos fogyást jelentett.
 
A kutatók szerint a koronavírust túlélők tünetei, illetve a még fennálló állapotok is szerepet játszanak a gyógyulásban. 
 
A tanulmányból kiderült, hogy akik korábban fejsérülést szenvedtek, kevésbé épültek fel a szaglás-vesztésből, míg az orrdugulásban szenvedőknél nagyobb volt a valószínűsége a szaglás helyreállásának.
 
Ennek oka valószínűleg az, hogy a nagymértékű orrdugulás miatt a szagok egyszerűen nem jutnak el az orrba. Vagyis, ezen emberek egy része biztosan elveszítette a szaglását a váladék felhalmozódása miatt, tehát ennek kevésbé a koronavírus okozta idegkárosodás az oka.
 
Azoknak egyébként, akik a szaglás visszaszerzésére keresnek megoldást, a kutatók a szaglástréninget, az aromaterápiát, az illóolajok használatát ajánlják.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.