2022. 09. 19. - 10:35

Koronavírus – Nem túl pontosak az otthoni Covid-tesztek az Omicron esetében

Koronavírus – Nem túl pontosak az otthoni Covid-tesztek az Omicron esetében

A gyors otthoni koronavírus-tesztek kevésbé megbízhatóak az Omicron variáns esetében – mutatott rá egy új kutatás.

Nem lehet teljesen megbízni a gyors, otthoni Covid-19 tesztekben - A három, széles körben elterjedt antigén gyorsteszt közül csak egy felelt meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pontossági előírásainak – számoltak be holland kutatók.
 
A tanulmány keretében - melyet a BMJ szaklap közölt -, csaknem 6500 koronavírus-tünettel küzdő embert teszteltek. Az alanyok 2021 december vége és 2022 február eleje között keresték fel a három hollandiai teszthely egyikét.
 
Minden résztvevő átesett PCR-teszten esett a vizsgálati helyszínen. A mintákat laboratóriumban elemzik, a SARS-CoV-2 vírus genetikai anyagát keresve, így ezek váltak a Covid-19-teszt aranystandardjává. Olvasd el: Hajhullást és alacsony libidót okoz a hosszú Covid
 
Koronavírus – Nem túl pontosak az otthoni Covid-tesztek az Omicron esetében
Koronavírus – Nem túl pontosak az otthoni Covid-tesztek az Omicron esetében
 
A betegeket ezután arra kérték, hogy a vizsgálati helyszínt elhagyva, 3 órán belül végezzenek otthoni antigén gyorstesztet. Az antigéntesztek olyan antitesteket keresnek, amelyeket a szervezet termel a koronavírus elleni küzdelemhez. Ezek kevésbé pontosak, mint a PCR-tesztek, de azonnali eredményt adnak.
 
A kutatók megállapították, hogy három gyors antigénteszt érzékenysége – a valódi pozitív minta helyes azonosításának képessége – csökkent, mivel az Omicron vált a domináns variánssá. Olvasd el: Ezek az Omicron variáns legfőbb tünetei
 
Az érzékenység 87%-ról 81%-ra csökkent a Flowflexnél; 83%-ról 76%-ra az MPBio esetében és 80%-ról 67%-ra a Clinitest esetében, az eredmények alapján.
 
A WHO szabványai legalább 80%-os érzékenységet írnak elő egy teszthez. A kutatók megjegyezték, hogy a megfigyelt csökkenés csak a Clinitest esetében volt statisztikailag jelentős.
 
Az antigéntesztek megkövetelik, hogy az ember letörölje az orrát a teszteléshez. A kutatók felhívták a figyelmet, hogy amikor az orrvizsgálat mellé torok-vattacsomót is adtak, az az MPBio érzékenységét 70%-ról 83%-ra, a Clinitest érzékenységét 70%-ról 77%-ra növelte.
 
Úgy vélik, a gyors antigénteszt gyártóinak fontolóra kell venniük egy torokra alkalmazható vattás pálcika adását az otthoni készletekhez.
 
Addig is, azoknak, akik a koronavírus tüneteit mutatják, nem szabad bízniuk a negatív önteszt eredményében, mert nem zárható ki a hamis negatív eredmény – jegyezték meg a kutatók.
 
Fontosak az általános megelőző intézkedések a körülöttünk lévők védelme érdekében.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.