2022. 03. 15. - 10:00

Már napi 1 alkoholos ital megváltoztathatja az agy szerkezetét

Már napi 1 alkoholos ital megváltoztathatja az agy szerkezetét

Nem árt vigyázni a szeszes ital mennyiségével. Kutatók szerint már napi egy alkoholos ital képes módosítani az agy szerkezetét.

Meghökkentő felfedezésre jutott a Pennsylvaniai Egyetem és a Wisconsin-Madison Egyetem közös tanulmánya. Eszerint már napi 1 alkoholos ital efogyasztása megváltoztathatja az agy szerkezetét.
 
A kutatók a tanulmány során 36 ezer egyéni MRI vizsgálatot követően fedezték fel, hogy napi egy szeszes ital az agy zsugorodásával jár – azt azonban nem tudják, miért történik ez.
 
A megállapítás egyenesen ellentmond annak az elterjedt elképzelésnek, hogy a mértékkel fogyasztott alkohol előnyös, csak túlzott mennyiségben lehet káros az ital. Olvasd el: Mégsem javít az egészségen a kis mennyiségű alkohol?
 
Napi egy szeszes ital az agy zsugorodásával jár
Napi egy szeszes ital az agy zsugorodásával jár
 
„Azoknál az embereknél, akik átlagosan csak napi 1-2 alkoholegységet fogyasztanak, már nyilvánvalóak az alkoholfogyasztás és az agy makro- és mikroszerkezete közötti negatív összefüggések. Az alkoholfogyasztás növekedésével pedig egyre erősebbek lesznek” – mutattak rá a tanulmány szerzői. Olvasd el: Csökkenti a szívroham esélyét, ha kismértékben iszunk alkoholt?
 
Megállapították, hogy a semennyi és az 1 ital közötti átmenet nem jelentett nagymértékű csökkenést a szürke/fehér agyállományban - ami az öregedéssel jár együtt -, az 1 italról 2 vagy 3 italra való átállás azonban jelentős hatást mutatott.
 
A kutatók véleménye szerint minél többet iszik az ember, annál rosszabbá válik a helyzet.
 
Már az előnyösebb hatással lehet az agy öregedésére, ha az utolsó esti italt elhagyjuk  – tették hozzá.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.