2020. 09. 14. - 10:05

Máshogy ízlik a cukor gyermekként és felnőttként?

Máshogy ízlik a cukor gyermekként és felnőttként?

A fiatal generáció tagjai ritkán mondják, hogy egy étel vagy ital túl édes. Egy új tanulmány azt sugallja, ennek oka az, hogy kevésbé érzékenyek rá, mint a felnőttek, többet is igényelnek belőle.

Gyermekektől ritkán hallani olyat, hogy egy étel vagy ital „túl édes”. Egy új tanulmány szerint emögött az áll, hogy kevésbé érzékenyek a cukorra és jobban is szeretik.
 
A kutatók felfedezték, hogy a felnőttekkel ellentétben a gyermekeknek és a tiniknek 40 százalékkal több cukorra volt szükségük az édes íz észleléséhez.
 
A szakemberek arra is rámutattak, hogy a fiatalok szívesebben fogyasztanak édes dolgokat, mint a felnőttek, vagy a jóval intenzívebb édes érzést részesítik előnyben - a megállapítás egybehangzó a korábbi tanulmányokkal. Olvasd el: Ha este eszünk, kevés tápanyagot fogyasztunk?
 
Nagyobb mennyiségű cukor hatására érzik jobban az édes ízt a fiatalok
Nagyobb mennyiségű cukor hatására érzik jobban az édes ízt a fiatalok
 
A vizsgálat csaknem 500 gyermekkel, tinivel és felnőttel készült. A kutatók különböző arányú cukor-víz főzeteket adtak a résztvevőknek. Majd megmérték, mennyi cukrot preferáltak az alanyok és mi volt a legkisebb koncentráció ahhoz, hogy megkóstoljanak valamit.
 
„Az édes íz-érzékelés ezen két dimenziója - az érzékenység és a preferencia - különálló fejlődési pályákon megy keresztül gyermekkortól felnőttkorig - mondta el a tanulmány társszerzője, M. Yanina Pepino, az Urbana-Champaign-i Illinoisi Egyetem táplálkozási adjunktusa. – Mindezt azonban önállóan történik, nem találtunk összefüggést a kettő között” – tette hozzá az egyetem sajtóközleményében. Olvasd el: Jobb a barna cukor?
 
A felnőttek egyetlen kockacukrot kóstoltak meg 1,6 deci vízben oldva, míg a fiatalabb résztvevők csak kevésbé koncentrált, 1,2 deci vizes oldatban ízlelték meg azt.
 
A tanulmány azt is megállapította, hogy a gyermekek és a tizenévesek 50 százalékkal magasabb cukorkoncentrációt preferáltak.
 
A kutatók megmagyarázták: az az édességszint, melyet a felnőttek előnyben részesítettek, egyenlő értékű volt 8 darab kockacukor 236 milliliteres pohárban történő vizes feloldásával – ahogyan egyébként a kóla italban valóban ennyi cukor van -, míg a gyermekek 12 kockacukrot részesítettek előnyben ugyanennyi vízben oldva.
 
Az eredményeket a Nutrients szaklap közölte.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.