2022. 06. 15. - 10:35

Megjósolható a szívroham egy szemvizsgálattal?

Megjósolható a szívroham egy szemvizsgálattal?

Öt évvel előrejelezhető a szívroham egy egyszerű szemvizsgálattal, mely képes azonosítani a figyelmeztető jeleket – állítják a kutatók.

Létezik egy egyszerű szemvizsgálat, amely 5 évvel korábban képes megjósolni a szívroham érkezésének rizikóját.
 
Az Edinburghi Egyetem tanulmánya szerint a retina vérereinek szokatlan mintázata a koszorúér-betegség jele.
 
„Ez lehetővé teszi az orvosok számára, hogy más magatartást, szokásokat javasoljanak, amelyek csökkenthetik a kockázatot.
Ilyen például a dohányzás abbahagyása, valamint a normál koleszterin- és vérnyomás fenntartása” – mondta el Ana Villaplana-Velasco, a tanulmány vezető szerzője. Olvasd el: Mesterséges intelligencia segít azonosítani a szemrák korai jeleit
 
Megjósolható a szívroham egy szemvizsgálattal?
Megjósolható a szívroham egy szemvizsgálattal?
 
Megjegyezte: már egy ideje tisztában vannak azzal, hogy a retina eltérései betekintést nyújthatnak az egészségi állapotba. 
 
Ezért úgy döntöttek, megvizsgálják, milyen egészségügyi előnyök származhatnak ezekből a képekből. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Szívroham esélyéről árulkodhat a retina rejtett mintázata
 
A tanulmány több mint félmillió brit résztvevővel készült, akiknek adatait az Egyesült Királyság Biobankjában tárolják – egészségügyi feljegyzéseikkel és egyéb információkkal.
 
„Modellünk képes volt arra, hogy az alacsony vagy magas szívinfarktus-kockázatú résztvevőket jobban rangsorolja, amennyiben olyan modelleket alakítottunk ki, amelyek csak demográfiai adatokat tartalmaznak” – magyarázta Villaplana-Velasco.
 
Hozzátette: a modell javulása még jelentősebb volt, amikor a szívroham genetikai hajlamával kapcsolatos pontszámot is számításba vették.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.