2021. 09. 29. - 09:50

Mégsem növelheti a szívbetegség-rizikót a tejzsír fogyasztása?

Mégsem növelheti a szívbetegség-rizikót a tejzsír fogyasztása?

Valószínűleg nem kell aggódniuk a magas tejzsírtartalmú étrendet követőknek. Egy új tanulmány szerint a tejzsír fogyasztása nem növelheti a szívbetegségek kockázatát.

Függetlenül az életkortól, az életmódtól, az étkezési szokásoktól és az egyéb betegségektől, azoknál az embereknél, akiknek a legmagasabb a tejtermékekből származó tejzsír-szint a vérében, vagyis több tejzsírt fogyasztanak, kevésbé valószínű a szívbetegség kialakulása – összehasonlítva őket azokkal, akik alacsony tejzsírtartalmú étrendet követnek.
 
Mindezt egy, a PLOS Medicine szakfolyóiratban megjelent tanulmányban közölték a kutatók.
 
Kiderült az is, hogy a tejzsír nagyobb mennyiségű bevitele nem függ össze a halál megnövekedett kockázatával. Olvasd el: Növelheti a tej fogyasztása a koleszterinszintet?
 
Mégsem növelheti a szívbetegség-rizikót a tejzsír fogyasztása
Mégsem növelheti a szívbetegség-rizikót a tejzsír fogyasztása
 
A tejalapú élelmiszerek fogyasztása világszerte emelkedik, mivel a tejtermékek számos élelmiszer általános összetevői – a tejtől a fagylalton, joghurton, sajton át a pudingokig, egyes gabonafélékig, vagy akár a vényköteles gyógyszerekig rengeteg élelem alapjai. De tartalmazzák például a fogamzásgátló tabletták és vitamin-kiegészítők is – tették hozzá a szakemberek.
 
„Egyes táplálkozási irányelvek továbbra is azt sugallják, hogy az emberek alacsony zsírtartalmú tejtermékeket válasszanak. Mások nem követik ezt a tanácsot, azt sugallva, hogy a tejtermékek az egészséges táplálkozás részét képezhetik” - mondta Matti Marklund, a tanulmány társszerzője, a Baltimore-i Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Iskola vezető kutatója.
 
A szakemberek szerint egészségesebb megközelítés lehet, ha bizonyos tejtermékeket fogyasztunk - például joghurtot -, másokat viszont kerülünk, beleértve a vajat és a cukorral töltött, édesített tejtermékeket. Olvasd el: Joghurt csökkentheti a mellrák kockázatát?
 
Számos közelmúltbeli tanulmány szintén nem talált összefüggést a tejtermék-bevitel és a szívbetegség rizikója között.
 
Az új tanulmányhoz Marklund és kollégái közel 4.200 svéd felnőtt esetében elemezték a tejfogyasztást és a szívbetegségek kockázatát. Az eredményeiket összevetették más országokban végzett, 17 hasonló vizsgálat eredményeivel.
 
Kiemelendő, hogy a tej- és tejtermék-fogyasztás Svédországban a legmagasabbak között van a világon.
 
A kutatók átlagosan 16 éven át követték nyomon a svéd résztvevők egészségét, hogy lássák, hányan kaptak ezen időszakon belül szívrohamot, agyvérzést, kit érintettek egyéb, súlyos szívbetegséggel kapcsolatos események és hányan haltak meg bármilyen okból ez idő alatt. Tejtermék-fogyasztásukat a vérmintákon és a tejzsír-szinten keresztül figyelték.
 
A vizsgálati időszak során 578 szívbetegséggel összefüggő esemény történt és 616 haláleset volt a svéd résztvevők körében.
 
Azoknak azonban, akinek a tejzsír-szint a legmagasabb volt a vérében, 25 százalékkal kisebb esélyük volt a szívbetegségre, mint akiknek alacsonyabb értéket mutatott a tejzsír-szintje.
 
A más országokban, köztük az Egyesült Államokban végzett vizsgálatok szerint a közel 43 ezer ember bevonásával lefolytatott tanulmányokból az derült ki: a magasabb, tejtermékekhez kapcsolódó zsírsavszint akár 12 százalékkal is csökkentette a szívbetegségek kockázatát.
 
Nagyon úgy tűnik tehát, hogy egyes tejtermékek - különösen az erjesztett típusok - fogyasztása a szív számára inkább előnyökkel jár.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.