2022. 05. 25. - 10:20

Mesterséges intelligencia segít: túladagolók életét mentheti meg egy tapasz

Mesterséges intelligencia segít: túladagolók életét mentheti meg egy tapasz

A kábítószer-túladagolás járványával szembenéző Amerikában hordható tapaszon dolgoznak a tudósok, amely a közelgő túladagolásra figyelmeztet.

Sajnos, az Egyesült Államokban komolyan szembe kell nézni a kábítószer-túladagolás járványával, ezért a kutatók olyan hordható tapaszt fejlesztenek, amely képes észlelni a közeledő túladagolást és olyan adagokat juttatni be a szervezetbe – gyógyszerből -, amelyek életeket menthetnek.
 
Az Indiana Egyetem Bloomington kutatócsoportja 3,8 millió dolláros támogatást kapott három évre az USA Kábítószerrel való visszaélések Elleni Nemzeti Intézetétől, hogy kifejlessze a tapaszt, amely két különálló élvonalbeli technológiát egyesít – árulta el dr. Ken Mackie társfejlesztő, az egyetem Biomolekuláris Tudományos Központjának vezetője.
 
A tapasz nagyjából egy nikotintapasz méretével egyenlő. A benne levő érzékelők nyomon követik a viselő pulzusát, vérnyomását és véroxigénszintjét – magyarázta Mackie. Olvasd el: Okos orvosbiológia - Bőrre rajzolják a mérőeszközt
 
Mesterséges intelligencia segít: túladagolók életét mentheti meg egy tapasz
Mesterséges intelligencia segít: túladagolók életét mentheti meg egy tapasz
 
Opioid-túladagolás akkor fordul elő, amikor a kábítószerek kiváltják a légzés lelassulását vagy leállását.
 
„Az ötlet alapján a tapasz folyamatosan érzékeli ezeket a változókat - mondta Mackie. - Ezután az a cél, hogy egy mesterséges intelligencia kiképző algoritmuson keresztül a tapasz képes lenne észlelni egy küszöbön álló opioid túladagolást, mielőtt a vér oxigéntelítettsége veszélyesen alacsony szintre csökkenne.”
 
Ekkor lépne be a technológia második lépése: a tapasz belsejét több száz mikrotű béleli, ami tele van túladagolás-visszafordító naloxon gyógyszerrel. 
 
A hanghullámok a tűket a bőrbe nyomnák és bejuttatnák a szervezetbe a mentőgyógyszert – árulta el Feng Guo társfejlesztő, biomérnök, az egyetem Luddy Informatikai, Számítástechnikai és Mérnöki Iskola intelligens rendszermérnöki adjunktusa. Olvasd el: Átfogó állapotfigyelést biztosít az új bőrtapasz
 
„A tapasz továbbra is figyeli azonban, javulnak-e a dolgok - mondta Mackie. - Ha az érzékelő szerint az illetőnél ez a fajta spirál folytatódik lefelé, a túladagolásba, újabb adag naloxont ​​fog leadni.”
 
A tapasz nemcsak a kábítószerezőket, hanem az egyébként jogszerűen felírt opioid fájdalomcsillapító-szedőket is megmentheti a haláltól – összegezték a kutatók.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.