2022. 06. 22. - 09:20

Micsoda technológia: Percek alatt észleli a vegyszermaradványokat az ételen ez a kesztyű

Micsoda technológia: Percek alatt észleli a vegyszermaradványokat az ételen ez a kesztyű

Különleges kesztyűt fejlesztettek ki brazil tudósok, mellyel az élelmiszerekben található növényvédőszer-maradékokat pár perc alatt ki lehet mutatni.

Megérkezett az alternatíva az időigényes laboratóriumi elemzésekre: a São Paulo Egyetem (USP) tudósai kifejlesztettek egy kesztyűt, amely gyorsan képes kimutatni az élelmiszerekben található növényvédőszer-maradékokat.
 
Az analizálást néhány perc alatt elvégzi, majd az eredményeket elküldi az okostelefonra.
 
A kesztyűk szintetikus gumiból készültek és érzékelőkkel szerelték fel őket. Négy különböző vegyianyag-osztály kimutatására képesek, beleértve a növényeknél leggyakrabban használtakat – ilyen például a kávé, zabpehely vagy a gabonafélék.
 
A kesztyűk nitrilből vannak, mivel ez az anyag kevésbé porózus, mint a latex. Mindegyik három elektródával van felszerelve: egy a mutatóujjban, egy a középső ujjban és egy a gyűrűsujjban található. Olvasd el: Biztonságos ételkészítéssel segíti egy robot az éttermeket
 
Technológia: a kesztyű gyorsan képes kimutatni az élelmiszerekben található növényvédőszer-maradékokat
Technológia: a kesztyű gyorsan képes kimutatni az élelmiszerekben található növényvédőszer-maradékokat
 
Az elektrokémiai kimutatási folyamathoz csupán vízre van szükség. Néhány csepp vízzel elindul a folyamat, miután a kesztyű minden ujjával megérinti a növényt vagy az élelmiszert.
 
Az összegyűjtött adatokat a szoftver azonnal feldolgozza, az eredmények perceken belül elérhetők.
 
A kutatók állítják, hogy az érzékelőkesztyűt gyümölcslé elemzésére is alkalmas: egyszerűen a folyadékba kell mártani az ujjakat.
 
A rendszer négy kategóriába tartozó peszticideket képes azonosítani, például karbamátokat, fenilamidokat, bipiridiniumvegyületeket és szerves foszfátokat. Vagyis, a hagyományos módszerekkel nem kimutatható triazinok - helyettesített glicin, triazol, strobilurin és dinitroanilin - mind kimutathatók.
 
A kesztyű innovatív termék, amely jelenleg megy keresztül a szabadalmi bejelentési eljáráson. Minden bizonnyal egyedülállónak számít a piacon azzal, hogy az agrokémiai anyagokat kimutatja az élelmiszerekben.
 
A megoldás meglehetősen hasznos lehet az egészségügyi szakemberek és az élelmiszer-biztonsági ellenőrző ügynökségek számára, emellett alkalmazható az élelmiszer-import ellenőrzésében. Olvasd el: Inkább kevesebb egészséges étel, mint sok és egészségtelen!
 
 
Természetesen bárki használhatja, ha ellenőrizni szeretné, vannak-e ételeiben növényvédőszer-maradványok.
 
Fejlett technológiája ellenére a kesztyű olcsó. A használt érzékelők ára kevesebb, mint 0,1 dollár, azaz 300 forint. A termék legdrágább eleme a nitril kesztyű - ennek ára a koronavírus-járvány idején megnövekedett kereslet miatt nagymértékben megdrágult.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.