2023. 09. 20. - 10:10

Parkinson kór – Ígéretes a mesterséges intelligencia-alapú online teszt

Parkinson kór – Ígéretes a mesterséges intelligencia-alapú online teszt

Kutatók kifejlesztettek egy mesterséges intelligencia eszközt, amellyel a Parkinson-kórban szenvedők perceken belül, távolról felmérhetik a tüneteik súlyosságát.

Ígéretes eredményeket mutat a Parkinson-kór súlyosságára vonatkozó, mesterséges intelligencia-alapú online teszt.
 
A Rochesteri Egyetem kutatói által kifejlesztett mesterséges intelligencia-eszköz segítségével a Parkinson-kórral küzdő betegek perceken belül, távolról felmérhetik tüneteik súlyosságát.
 
Az npj Digital Medicine egyik tanulmánya ismerteti az új eszközt. A felhasználók 10-szer kopogtatnak az ujjukkal a webkamera előtt, s az egy 0-4-ig terjedő skálán értékeli motorikus teljesítményüket.
 
Az orvosok gyakran kérik a Parkinsonos betegeket arra, hogy egyszerű motorikus feladatokat hajtsanak végre. Ezt a mozgászavarok felmérése és a súlyosság mértékének értékelése érdekében teszik, olyan irányelvek alapján, mint a Mozgási Zavarok Társasága egységes Parkinson-kór értékelési skála (MDS-UPDRS). Olvasd el: Kiszagolja a Parkinson-kórt az E-orr
 
Parkinson kór – Ígéretes a mesterséges intelligencia-alapú online teszt
Parkinson kór – Ígéretes a mesterséges intelligencia-alapú online teszt
 
A mesterséges intelligencia-modell gyors értékelést biztosít az MDS-UPDRS irányelvek alapján és automatikusan generál olyan számítási mérőszámokat, mint a sebesség, amplitúdó, frekvencia és periódus - ezek értelmezhetők, szabványosíthatók, megismételhetők és összhangban vannak az orvosi útikönyvekkel. Majd pedig ezen attribútumokat alkalmazza a remegés súlyosságának osztályozására.
 
Az ujjütögetési feladatot 250 Parkinson-kórban szenvedő, a világ minden tájáról származó résztvevő hajtotta végre. Az MI-rendszer értékeléseit három neurológus és három alapellátó orvos értékelésével hasonlították össze. Míg a szakértő neurológusok valamivel jobban teljesítettek, mint a mesterséges intelligencia-modell, az utóbbi felülmúlta az UPDRS-tanúsítvánnyal rendelkező alapellátó orvosokat.
 
Az MI-alapú Parkinson-kór súlyossági tesztje olyan számítási mérőszámokat generál, mint a sebesség, amplitúdó, gyakoriság és periódus - ezeket az attribútumokat használja a remegés súlyosságának osztályozására. Olvasd el: A Parkinson-kór korai diagnosztizálására is képes a mesterséges intelligencia
 
„Az eredmények óriási hatást érhetnek el azon páciensek körében, akik nehezen jutnak el neurológushoz, nem tudnak időpontot kapni és elutazni a kórházba  – mondta el Ehsan Hoque, a Rochesteri Számítástudományi Tanszék docense, a Rochester Human-Computer Interakciós Laboratórium társigazgatója. - Ez egyben jó példa arra, hogy a mesterséges intelligencia fokozatosan bekerül az egészségügyi ellátásba, kiszolgálja a klinikán kívüli embereket és javítani tudja az egyenlőséget és hozzáférést az egészségügyhöz.”
 
A vizsgálatot Md. Saiful Islam, a Google PhD ösztöndíjasa és egy informatikából végzett végzős hallgató vezette, Hoque tanácsadása mellett. Az informatikusok csapata együttműködött az Orvosi Központ Neurológiai Osztályának több tagjával, köztük Jamie Adams docenssel, Ray Dorsey David M. Levy neurológia professzorral és Ruth Schneider docenssel.
 
A kutatók szerint módszerük más motorikus feladatokra is alkalmazható, ami megnyitja az utat más típusú mozgászavarok, például az ataxia és a Huntington-kór értékeléséhez.
 
Az új Parkinson-kór értékelés elérhető az interneten - bár a kutatók felhívják a figyelmet, hogy ez egy kialakulóban lévő technológia, s ebben a korai szakaszban önmagában és orvosi beavatkozás nélkül nem tekinthető a betegség súlyosságát jelző végleges mérőszámnak.
 
 
L.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.