2020. 09. 09. - 10:55

Top 7 illat, amely javítja a hangulatot és a teljesítményt

Top 7 illat, amely javítja a hangulatot és a teljesítményt

Bizonyos illatok pozitív emlékeket ébreszthetnek, emelhetik a hangulatot és csökkenthetik a stresszt. Melyeket érdemes beszereznünk ennek érdekében?

Mindenkinek ismerős lehet, hogy bizonyos illatok hatására kellemes emlékek, élmények jutnak eszünkbe, valamire vagy valakire emlékeztetnek bennünket. Ennek oka az, hogy az illatoknak közvetlen kapcsolata van a memóriaközpontunkkal.
 
Ha megszagolunk valamint, a szag egyenesen a szaglóhagymák felé tart, amelyek közvetlenül kapcsolódnak az agy érzelmi és tanulási folyamataihoz. Míg a hippokampusz felelős az emlékezetért, az amygdalában dolgozzuk fel az érzelmeket.
 
Az illatok így hangulatunkra és teljesítményünkre is jó hatással vannak. Olvasd el: Így segít a narancsolaj
 
A citrom savanykás illata elősegítheti az érzékek felkeltését és javíthatja a kognitív funkciókat, különösen segít a koncentráció erősítésében. Olvasd el: Szippantsunk citromot - vékonyabbak leszünk?
 
Illóolajok: segítenek a koncentrációban, a lazításban és a memóriát is javíthatják
Illóolajok: segítenek a koncentrációban, a lazításban és a memóriát is javíthatják
 
Milyen illatokat érdemes még beszereznünk?
 
1.Jázmin: a jázminolaj népszerű az idegek megnyugtatására és antidepresszánsként is használatos.
 
A jázmin illata hangulatemelő, s elősegítheti a bizalmat, az optimizmust és a pozitivitást, valamint újjáélesztheti az energiát. A jázmin beszippantása azonnal felfrissítheti elménket és javíthatja termelékenységünket.
 
2.Levendula: a levendula édes illata nyugtatóan hat az idegekre. Segíthet enyhíteni az idegi feszültséget, a depressziót, a fejfájást és a migrént. A levendulaolaj pihenés közbeni beszippantása felfrissítheti és feltöltheti az agyat. Javítja a koncentrációt, ha dolgoznánk. Nyugtató hatásának köszönhetően azonban segít az érzelmi stressz kezelésében is.
 
3.Rozmaring: e konyhai fűszer növelheti az éberséget és javítja a memóriát. A rozmaring stimuláló tulajdonságai segíthetnek a fizikai kimerültségen, a fejfájáson és a mentális fáradtságon. Kitűnő illóolaj a hétfői rosszkedv ellen, ha szívesen vennénk egy kis lökést a nap elindításához. A rozmaringolaj segít az izomfájdalmakon is.
 
4.Fahéj: kutatások kimutatták, hogy a fahéj illata hozzájárulhat a mentális fáradtság leküzdéséhez, valamint javíthatja a koncentrációt és az összpontosítást. A fahéj stimuláló tulajdonságai emellett növelheti a motoros reakciókészséget és növelheti a memóriát, ami munkahelyen igencsak hasznos.
 
Egy tanulmány azt sugallja, pusztán a fahéj illat javíthatja a teljesítményt többféle memóriafeladat esetében.
 
5.Borsmenta: ha reggel energiára van szükségünk, egyszerűen lélegezzünk be borsmenta illóolajat, vagy a reggeli zuhany alatt adjunk pár cseppet a samponhoz. A borsmenta illata felpezsdíti az elmét, elősegíti a koncentrációt és növeli az éberséget. Ráadásul egy 2013-as tanulmány szerint hatékonyan akadályozza a fáradtságot és javítja a testmozgást.
 
6.Kávé: mindenki tudja, hogy a kávéfogyasztás elősegíti az éberséget, ám azt talán kevesebben, hogy csupán az illat beszívása is fokozhatja azt. Egy tanulmányban a kávét megszagoló diákok jobban teljesítettek az analitikai érvelés során. A kávé szokásos módon történő fogyasztása hasonló hatásokat mutatott.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.