2021. 12. 01. - 11:15

Új vegyületek a koronavírus kezelésére?

Új vegyületek a koronavírus kezelésére?

Egy, fehérjét megcélzó vegyületet azonosítottak a kutatók, mely lehetővé teszi a koronavírus és más, járványveszélyes vírusok szaporodását az emberi sejtekben.

Új vegyületek segítségével potenciálisan kezelhető lenne a koronavírus? A kutatók új gyógyszervegyületeket fedeztek fel – ezek egy olyan fehérjét céloznak meg, mely lehetővé teszi az új koronavírus, illetve egyéb, járványveszélyt okozó vírusok szaporodását emberi sejtekben.
 
A felfedezés komoly előrelépésnek számít és új terápiás módszerekhez vezethet a Covid-19 ellen.
 
A kutatók – köztük az amerikai Maryland Egyetem szakemberei – szerint ezek a vegyületek megzavarják egy fehérjekomplexum működését az emberi sejtekben, amelyek pedig kritikusak a koronavírusok, így a Covid-19-et okozó vírusok replikációja és túlélése szempontjából. Olvasd el: Tizenhat havonta fertőzhet újra a koronavírus
 
Új terápiás módszerekhez vezethet a Covid-19 ellen a felfedezés
Új terápiás módszerekhez vezethet a Covid-19 ellen a felfedezés
 
A tudósok a PNAS folyóiratban jelentették meg eredményeiket. Véleményük szerint a felfedezés széles spektrumú vírusellenes gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet - ezek olyan vírusokat céloznak meg, mint az influenza, az ebola és a koronavírusok, például a SARS-CoV-2.
 
E vegyületek megzavarhatják az emberi szervezetben az ún. SKI fehérje komplexet, mely a sejt működésének különböző aspektusait szabályozza.
 
A jelenlegi tanulmány során a kutatók kiderítették, hogy ez a komplex játszik döntő szerepet a vírus genetikai anyagának, az RNS-nek a replikációjában az általa megfertőzött sejtekben. Olvasd el: Nagyobb védelmet nyújt a vakcina, mint a korábbi koronavírus-fertőzés
 
„Kiderítettük, az SKI komplexum megzavarása gátolja, hogy a vírus önmagát másolja, ami lényegében elpusztítja azt - mondta el Matthew Frieman, a tanulmány társszerzője. - Olyan vegyületeket is azonosítottunk, amelyek az SKI-komplexumot célozták meg, s nemcsak a koronavírusokat gátolják, hanem az influenzavírusokat és a filovírusokat is. Így azt, amelyik az ebolát okozza”.
 
A kutatók számítógépes modellezéssel detektáltak egy kötőhelyet az SKI komplexen és azokat a kémiai vegyületeket is azonosították, amelyek ehhez a helyhez kapcsolódhatnak.
 
További kísérleti elemzések alapján megállapították, hogy ezen vegyületek vírusellenes hatással rendelkeznek, a koronavírusok, influenzavírusok és filovírusok, például az ebola ellen.
 
„Az eredmények fontos első lépést jelentenek a potenciális új vírusellenes szerek azonosításában, melyek számos halálos fertőző betegség kezelésére használhatók” - mondta a tanulmány vezető szerzője, Stuart Weston.
 
Az ilyen gyógyszerek potenciálisan képesek kezelni a jövőbeli világjárványokhoz kapcsolódó, fertőző betegségeket – tették hozzá a tudósok.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.