2020. 12. 28. - 10:35

Vigyázat – A túl sok aszalt gyümölcs gondokat okozhat

Vigyázat – A túl sok aszalt gyümölcs gondokat okozhat

A szárított vagy asztalt gyümölcsök jó választások, amennyiben szívesen fogyasztanánk egy kis egészséges nassolnivalót. A túl sok azonban problémákat okozhat. Lássuk, miféléket.

Legyen szó ünnepekről vagy hétköznapokról, az aszalt vagy szárított gyümölcsök jóval egészségesebb opciót jelentenek, mint az egyéb nassolnivalók.
 
Ezeket sem lehet azonban mérték nélkül enni. A mandula, a kesudió, a pisztácia vagy a mazsola kitűnő választás a zsíros, olajban sült chipsek és hasonlók helyett. Csakhogy túlzásba vitt fogyasztásuknak több egészségügyi hátránya van, mint előnye.
 
Naponta egy marékkal mindegyikből elég, ellenkező esetben az alábbi gondokkal szembesülhetünk. Olvasd el: Top 4 egészséges nassolnivaló a fogyás eléréséhez
 
A szárított és aszalt gyümölcsöket sem árt mértékkel fogyasztani
A szárított és aszalt gyümölcsöket sem árt mértékkel fogyasztani
 
1.Emésztési problémák: a szárított vagy aszalt gyümölcs túladagolása gyomor-bélrendszeri gondokat okozhat, például görcsöket, puffadást, hasi fájdalmat, székrekedést és hasmenést - ami a túlzott rostbevitelből ered.
 
2.Hízást okozhatnak: a szárított gyümölcsben is sok a kalória, s ha nem tudunk mértéket tartani, az bizony súlygyarapodást válthat ki.
 
3.Fogászati gondokkal nézhetünk szembe: a szárított, illetve aszalt gyümölcsök ragadósak és bőven tartalmaznak fruktózt, sőt, gyakran hozzáadott cukorral is bevontak. Mindez könnyedén hozzájárulhat a fogszuvasodáshoz. Különösen, hogy az asztalt gyümölcs részei fogmosást követően is a fogon maradhatnak. Olvasd el: A 7 legrosszabb étel, amit a fogaink nem köszönnek meg
 
4.Túl sok cukrot vihetünk be a szervezetünkbe: a szárított, aszalt gyümölcsöknek magas a glikémiás indexük, ami azt jelenti, hogy kiugrást eredményezhetnek a vércukorszintben. Egyúttal el is vonják az energiát tőlünk gyorsan, mert nem tartanak ki sokáig.
 
5.Asztma-tüneteket okozhatnak: a kén-dioxid, amelyet a száraz gyümölcsök tartósítására használnak, allergiát és asztma tüneteket válthat ki – ha ezeket a nassolnivalókat nagy mennyiségben fogyasztjuk.
 
Bánjunk tehát csínján velük!
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.