2018. 08. 28. - 10:09

Még 4 rossz dolog, amit a fogaddal tehetsz

Még 4 rossz dolog, amit a fogaddal tehetsz

Fogainkra nemcsak azzal vigyázhatunk, ha megfelelő ápolásban részesítjük őket és kerüljük a sok édességet. Sajnos, olyan ételek, italok és szokások is hátrányosak lehetnek rájuk nézve, amelyekre nem is gondolunk. Lássuk, mivel okozhatunk kárt a fogaknak!

A fogak épségére igen fontos ügyelni. Ha nem tesszük, sajnos idővel visszafordíthatatlan folyamatok is elindulhatnak, melyek következtében akár el is veszíthetjük őket.  
 
Nemcsak azzal tudjuk azonban megóvni őket, hogy rendszeresen ápoljuk. Egyes rossz szokások, ételek, italok ugyancsak árthatnak a fogaknak.
 
Cikkünk első felében az első négyet írtuk le. Lássuk a második négyet.
 
A chips különösen akkor okoz kárt, ha a fogak között marad
A chips különösen akkor okoz kárt, ha a fogak között marad
 
1.Burgonya chips
 
A sófélékhez hasonlóan a burgonya chips is tele van nagymértékben feldolgozott keményítővel, valamint genetikailag módosított összetevőkkel – ezek pedig hozzájárulnak a fogszuvasodáshoz. A folyamat akkor kezdődik el, amikor a chips kedvelők megeszik a rágcsálnivalót, s annak maradványai a fogak közé szorulnak.
 
Ha ilyesmit eszünk – de inkább ne együnk túl gyakran – nagyon fontos a fogselymezés!
 
2.Főtt kukorica
 
Ha szeretjük a főtt kukoricát, érdemes nem a kukoricacsőről rágcsálni. Ez ugyanis nem tesz jót a fogaknak, a töméseknek is megárthat. A fogsorokról nem is beszélve.
 
3.Mogyoróvajas és lekváros szendvicsek
 
Bár sokan szeretjük őket, az igazság az, hogy az érett fogak számára sem előnyösek. A fehér kenyér eleve nem ajánlott magas szintű feldolgozottsága miatt, a mogyoróvaj és a lekvár pedig többnyire nagy cukortartalommal bír. A kettő kombinálása még rosszabb, a ragadós étel ráadásul könnyen a fogakhoz tapad. Nagyon fontos fogat mosni fogyasztásuk után!
 
A főtt kukorica is okozhat bajt a fogaknak
A főtt kukorica is okozhat bajt a fogaknak
 
4.Pattogatott kukorica
 
A popcorn néven is ismert pattogatott kukorica az elsők között szerepel azon élelmiszerek között, amelyek eltörhetik, megrepeszthetik a fogakat. Ezért érdemes kerülni őket, vagy legalábbis nagyon óvatosan fogyasztani!
 
B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.