2022. 07. 05. - 09:00

Elon Musk: Az agyi chip 5 éven belül meggyógyíthatja a fülzúgást

Elon Musk: Az agyi chip 5 éven belül meggyógyíthatja a fülzúgást

A Neuralink agyi chip képes lesz arra, hogy a fülzúgással küszködők problémáját megoldja – állítja Elon Musk a valaha létezett legösszetettebb biológiai szerkezetről.

Általában az emberi agyat tartják a létező legösszetettebb biológiai szerkezetnek. S bár a tudomány még nem érti teljesen azt, az idegtudomány bővülő területének kutatói meghökkentő előrehaladást értek el.
 
Mára jelentős lépéseket tettek afelé, hogy feltérképezzék az agy csaknem 85 milliárd idegsejtjének összetett funkcióit és a köztük lévő 100 billió kapcsolatot.
 
Mindezt az Elon Musk által támogatott, Szilícium-völgyi Neuralink startup vállalkozás szakemberei vitték véghez: kifejlesztették az agy-számítógép interfészként ismert neuroprotézis eszközt.
 
A milliárdos vállalkozó többek között azt állítja, hogy ez a chip 5 éven belül meg tudja gyógyítani a fülzúgást - azon neurológiai állapotot, amely a zúgást, fülcsengést okozza. Olvasd el: Elon Musk szerint az agyi chip 10 éven belül elavulttá teheti a nyelvet
 
A Neuralink agyi chip 5 éven belül meg tudja gyógyítani a fülzúgást?
A Neuralink agyi chip 5 éven belül meg tudja gyógyítani a fülzúgást?
 
De hogyan lehetséges ez?
 
A Neuralink eszköz érme méretű. Ezt az úgynevezett Linket egy precíziós sebészeti robot ülteti be a koponyába, azzal egy síkban. A robot a Linkből miniatűr szálakat köt össze bizonyos neuronokkal, ezres nagyságrendben. Mindegyik szál akkora, mint egy emberi hajszál átmérőjének negyede.
 
A készülék Bluetooth-on keresztül csatlakozik egy külső számítógéphez a folyamatos oda-vissza kommunikáció érdekében.
 
Musk szerint a jövőben a Neuralink protézisek segíthetnek a különféle neurológiai rendellenességekkel küzdőknek - olyan állapotoknál, ahol az agy és a testet kiszolgáló idegek közötti kapcsolat elromlott vagy működési zavarok állnak fenn. Ide tartoznak a paraplegiában, quadriplegiában, Parkinson-kórban és epilepsziában szenvedők.
 
A Neuralink 2016-ban jött létre, s kezdettől a legkiválóbb tudással rendelkező idegtudósokat alkalmazza, akadémiákról és a szélesebb kutatói közösségből, a fenti állapotok kezelésére szolgáló technológia kidolgozására. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Elon Musk agyi chipje a bénult embereknek is segíthet
 
A Neuralinkkel egy majom a saját elméjével játszik
 
A startup 2021 áprilisában figyelemreméltó koncepciót bemutató videóval rukkolt elő. Egy 9 éves, Pager névre hallgató makákómajom látható rajta, amint sikeresen Pongot játszik az elméjével, miután egy beültetett Neuralink eszközt csatlakoztattak a játékot futtató számítógéphez.
 
Pager-nek megmutatták, hogyan kell pongozni joystick segítségével. Amikor helyesen mozdult, kapott egy korty banánturmixot.
 
Játéka közben a Neuralink implantátum rögzítette az agya elektromos aktivitásának mintázatait. Ez azonosította be, mely neuronok melyik mozgást irányítják. Olvasd el: Malac, chippel az agyában - Elon Musk előrukkolt vele
 
 
Majd amikor a joystickot kikapcsolták, Pager továbbra is képes volt játszani a játékot és nyert is, csupán az elméjét használva.
 
A Neuralink prototípus továbbfejlesztésére irányuló emberi kísérletek várhatóan 2022 végén kezdődnek majd el, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) jóváhagyásától függően.
 
A cikket folytatjuk.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.