2022. 12. 27. - 12:00

Jobb 6G-élmény: okostelefon segít feltérképezni a környezetet

Jobb 6G-élmény: okostelefon segít feltérképezni a környezetet

Hamarosan okostelefon segíthet feltérképezni a környezetet a jobb 6G élmény érdekében – ígéretes az amerikai és indiai kutatók új fejlesztése.

Komoly előrelépést ért el egy amerikai kutatócsoport indiai származású kollégájával közösen: olyan okostelefon-technológiákat fejlesztenek, amelyek a jelenlegi 5G és a feltörekvő 6G vezeték nélküli rendszereket használják a környező környezet „megtekintésére” és feltérképezésére.
 
A felhasználó környezetének feltérképezése javítja a kommunikációt, azzal, hogy azonosítja a rádiófrekvenciás jeleket zavaró akadályokat.
 
„A mobil vezeték nélküli eszközök fokozatosan puszta kommunikációs eszközökből nagy teljesítményű számítástechnikai platformokká alakulnak át, számos érzékelővel, például kamerákkal és radarokkal” – mondta Harpreet Dhillon, a Virginia Tech College of Engineering munkatársa.
 
S valóban, amikor manapság új telefont vásárolunk, fő szempont a kamera minősége, a feldolgozási sebesség, a memória és a szenzorok - eközben a frekvenciasávokat szinte senki sem ellenőrzi. Olvasd el: 6G és terahertz-kutatás - mit jelent pontosan ez a technológia?
 
Jobb 6G-élmény: okostelefon segít feltérképezni a környezetet
Jobb 6G-élmény: okostelefon segít feltérképezni a környezetet
 
„Mivel ez az egyik első komolyabb erőfeszítés a látásvezérelt vezeték nélküli rendszerek átfogó elemzésére, várhatóan jelentős hatással lesz a vezeték nélküli hálózat jövő generációira - mondta Dhillon.
 
Ő maga, valamint Walid Saad, a College of Engineering professzora 1 millió dolláros támogatást kapott a látásvezérelt vezeték nélküli rendszerek fejlesztésére.
 
A Bradley Department of Electrical and Computer Engineering (ECE) kutatói még tovább szeretnék vinni a cellás eszközök többcélú funkcióját, a látásvezérelt vezeték nélküli rendszer-ötlettel.
 
„A 6G-ben olyan nagyfrekvenciás sávokról beszélünk, mint a terahertz” – mondta Saad.
 
Ezek a magas frekvenciák nagy sebességet és sávszélességet biztosítanak - a probléma azonban az, hogy a jelek érzékenyek az elakadásokra – sokkal inkább, mint az alacsony frekvenciákon. Olvasd el: 6G - Több százmilliárd csatlakoztatott eszköz lesz 2030-ra
 
„Ezen frekvenciákat blokkolhatják olyan dolgok is, mint például a karok mozgása, vagy valaki, aki velünk áll egy szobában” – jegyezte meg Saad.
 
Bár az elakadások irritálónak tűnhetnek, valójában kulcsot jelenthetnek a kutatóknak a kommunikáció javításában.
 
„Amennyiben egy kommunikációs rendszer meghibásodik, mert a jel blokkolva van a THz alatti sávokban, abban az esetben is felhasználhatjuk az információt a környezet érzékelésére. Tudjuk, hogy ez először is akadály volt" - jegyezte meg Saad.
 
Hozzátette: a helyzetfelismeréssel, mint egyéb mellékinformációkkal – például a szoba képével – felhasználhatják a multimodális adatokat a jobb kommunikáció érdekében.
 
A látásvezérelt rendszerek számos alkalmazásban használhatók, például a jövő vezeték nélküli rendszerei – vagyis a 6G - teljesítményének növelésében, fejlettebb és interaktívabb játékkörnyezet létrehozásában, valamint a kiterjesztett valóság határainak feszegetésében a metaverzum felfedezése során.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.