2022. 08. 16. - 09:45

Krónikus fájdalom elkerülésében segíthet a mesterséges intelligencia

Krónikus fájdalom elkerülésében segíthet a mesterséges intelligencia

A kognitív viselkedésterápia hatékony alternatíva az opioid fájdalomcsillapítók helyett – krónikus fájdalom esetén. Ezeket végigvinni sem egyszerű azonban. A mesterséges intelligencia segíthet.

Mesterséges intelligencia segíthet a krónikus fájdalomban szenvedő embereknek elkerülni az opioidok használatát.
 
A kognitív viselkedésterápia (CBT) az opioid fájdalomcsillapítók hatékony alternatívája a krónikus fájdalom kezelésében - a betegeket azonban nehéz rávenni arra, hogy ezeket a programokat végigvigyék és befejezzék. Különösen, mert a pszichoterápia gyakran több alkalom, a mentálhigiénés szakemberek pedig nincsenek túl sokan.
 
A mesterséges intelligenciával támogatott fájdalomcsillapító kognitív viselkedésterápia a jelek szerint ugyanazokat az eredményeket éri el, mint a terapeuták által javasolt, irányelvek szerint kialakított programok - lényegesen kevesebb időt vesznek igénybe az orvosoktól, így ez a terápia elérhetőbbé válik - közölte egy, a JAMA Internal Medicine szaklapban megjelent új tanulmány. Olvasd el: Mesterséges intelligencia segíthet a depresszió és a szorongás kezelésében
 
Mesterséges intelligencia segíthet a krónikus fájdalomban szenvedő embereknek elkerülni az opioidok használatát
Mesterséges intelligencia segíthet a krónikus fájdalomban szenvedőknek elkerülni az opioidok használatát
 
„A krónikus fájdalom hihetetlenül gyakori: sok a hátfájás, ízületi gyulladás, migrénes fejfájás és egyebek. A fájdalom miatt az érintettek gyakran kimaradnak a munkából, depressziósak lesznek, egyesek több alkoholt fogyasztanak, mint az egészségesek, ráadásul a krónikus fájdalom az opioidjárvány egyik fő mozgatórugója” – mondta el John Piette, a Michigani Egyetem Közegészségügyi Karának professzora, a Veterans Administration vezető kutatója.
 
Mint mondta, izgatottak a tanulmány eredményei miatt, hiszen be tudták mutatni, hogy el lehet érni olyan fájdalomkifejezéseket, amelyek legalább olyan jók, mint a szokásos kognitív viselkedésterápiás programok, sőt talán még jobbak is. „Mindezt kevesebbel is elértük, mint a terapeutánál töltött idő fele, az iránymutatás által javasolt megközelítések alapján” – jegyezte meg a szakember.
 
A kognitív viselkedésterápiát hagyományosan terapeuta végzi, heti 6-12 személyes találkozó alkalmával, amelyek a betegek viselkedését célozzák meg. Támogatják őket abban, hogy mentálisan megbirkózzanak a helyzettel és segítik a működőképesség helyreállítását.
 
Sajnos sok fájdalommal küzdő ember nem fér hozzá ezekhez a programokhoz, az pedig, hogy hetente többször meg kell jelennie a terapeutánál, a munka, a családi kötelességek rovására mehet – mondta Piette.
 
Ezért egyesek gyógyszereket keresnek a tüneteik kezelésére, vagy egyszerűen kikerülnek az ellátásból, mielőtt komolyabb segítséghez jutnának. Olvasd el: Pszoriázisos ízületi gyulladás? A mesterséges intelligencia megmondja
 
Piette és munkatársai 278 krónikus hátfájásban szenvedő beteget gyűjtöttek a tanulmányhoz, s véletlenszerűen két csoportba sorolták őket. Az egyik csoport standard CBT-t kapott tíz 45 perces telefonos alkalom során egy terapeutával. A másik csapat a mesterséges intelligencia által támogatott terápiában részesült, melynek során rövid, napi automatizált hívásokkal jelentették a tüneteiket a betegek.
 
A mesterséges intelligenciával támogatott program 45 perces vagy 15 perces terapeuta alkalmat vagy teljesen automatizált, hasonló tartalmat lefedő foglalkozást javasolt, de terapeuta jelenléte nélkül.
 
Három hónap elteltével a páciensek fájdalomintenzitása és fájdalom-interferenciája ugyanolyan jónak bizonyult a mesterséges intelligencia által támogatott program esetében, 6 hónap múlva pedig lényegesen több betegnél tapasztaltak klinikailag jelentős javulást a szakemberek az MI támogatta csoportban – mondta el Piette.
 
A mesterséges intelligencia-CBT csoportban a páciensek 82 százaléka befejezte mind a 10 hetes kezelést, szemben a betegek 57 százalékával, akiknek 10 hét telefonos tanácsadást ajánlottak fel egy terapeutával.
 
Annak ellenére, hogy több hetes kezelést tartalmaz, a mesterséges intelligencia-támogatott program a terapeuta idejének kevesebb mint a felét használta fel - ami azt jelenti, hogy megduplázhattuk azoknak a betegeknek a számát, akiket ugyanannyi klinikussal kezelni lehet – jegyezte meg Piette. - Ez a felfedezés drámai hatással lehet arra, miként gondolkodunk a fájdalomtól szenvedő emberek pszichoterápiáiról.”
 
A szakember hozzátette: hasonló CBT-megközelítéseket alkalmaznak más gyakori problémákra is - ilyen például a depresszió, a szorongás és a poszttraumás stressz. A megközelítés a terapeuták hiánya ellenére is sokkal elérhetőbbé teheti ezeket a szolgáltatásokat.
 
„A mesterséges intelligencia segíthet kitalálni, miként nyújtsunk minden embernek annyi figyelmet, amennyire szüksége van. Eközben biztosítja, hogy a szűkös erőforrásokat ne költsük olyan páciensekre, akiknek ebből nem származna előnye” – mondta Piette.
 
Megjegyezte: nem mindenkinek van szüksége ugyanannyi terapeuta időre; akad, akinek több kell, másnak kevesebb is elég, hogy jobban legyen. Az MI segíthet megcélozni azokat a szolgáltatásokat, ahol a legtöbbet tudnak a szakemberek segíteni.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.