2020. 07. 09. - 10:15

Megváltoztatja-e örökre a koronavírus a könyvelést?

Megváltoztatja-e örökre a koronavírus a könyvelést?

A koronavírus okozta globális egészségügyi és gazdasági válság súlyos terhet jelent a vállalkozások számára. Még az otthonról dolgozóknak is gondot jelenthet hozzáférni adatokhoz. Mi a helyzet a könyvelés terén? Mennyiben változtatja ezt meg a helyzet?

Noha a koronavírus által kiváltott globális egészségügyi és gazdasági helyzetben a vállalkozások jó része azzal igyekszik túlélni, hogy a dolgozókat otthonról foglalkoztatja, az adatokhoz való hozzáférés egy megoldandó probléma. 
 
Létezik a hagyományos könyvelőszoftver, melyet általában egy dedikált számítógép-meghajtóra telepítenek, s ehhez csak engedéllyel rendelkező felhasználók férhetnek hozzá a számítógépen lévő asztali alkalmazáson keresztül.
 
Ezek után kihívást jelent, ha meg kell kérni a könyvelőt: dolgozzon otthonról. Nincs ugyanis a továbbiakban hozzáférése mindenhez, nem hagyhat egyszerűen nyugtákat vagy számlákat az asztalon feldolgozás céljából.
 
Teljesen átalakulhat a könyvelés a koronavírus hatására
Teljesen átalakulhat a könyvelés a koronavírus hatására
 
Szerencsére mára a technológia fejlődött annyit, hogy a felhő-számviteli szoftver jó eséllyel segíthet ezen akadályok leküzdésén. A könyvelő szoftvert a legtöbb esetben felhőbe helyezték, s ez a mostani, koronavírussal sújtott időszakban igencsak jól jön.
 
A Covid-19 világszintű terjedése jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy egyre több vállalkozás kezdeményezte a felhőalapú könyvelési szoftverek használatát.
 
Ebben az iparágban mindenképp jelentős a növekedés, ám annak szükségessége, hogy továbbra is zavartalanul működhessenek, a vállalatokat a változtatás felé vitte. Olvasd el: A szállítórobotok már zöldutat kaptak
 
Három fő különbség van a hagyományos számviteli módszerek és az újabb, felhőalapú számviteli megoldások között: mennyire elérhetőek, mennyire könnyű a használatuk és milyen mértékben segítik a növekedést – valamint, hogy mennyibe kerülnek.
 
Mit jelent a felhőalapú szoftver? A könyvelési adatokat egy távoli szerveren tárolják és rendkívül biztonságos online felületen keresztül érik el őket, bárhol, internetkapcsolaton keresztül.
 
A hagyományossal ellentétben tehát a felhasználók nem egy adott számítógéphez kötöttek, ahonnan hozzáférhetnek a szükséges adatokhoz, vagyis a hozzáférés nem szűnik meg, ha bezár az iroda. Olvasd el: Szendvicskészítő robotok álltak szolgálatba
 
Vagyis, az adatokat többé nem helyben tárolják, éjjel-nappal hozzáférést biztosít a valós idejű információkhoz a szoftver, s ehhez többen hozzáférhetnek.
 
A vezetők, a könyvelők, az ügyfelek és különféle helyeken és időzónákban lehetnek, továbbra is nyomon követve és ellenőrizve a vállalkozás pénzügyeit.
 
Azon vállalkozások számára, akik hagyományos módszerekre támaszkodnak, ma már igencsak költséges az üzleti növekedés. Ha további könyvelőt vennének fel, jobban járnak, ha több számítógépes tárhelyet vásárolnak és frissítik a helyi szervert, növelve a sávszélesség-elérését is.
 
Ha nem így van, a dolgok lelassulhatnak - ráadásul két könyvelő dolgozik egy ütemben.
 
A koronavírus hatása a könyvelési gyakorlatra nagymértékben megmutatta a felhő-számvitel sokoldalúságát.
 
A kiszolgáló (szoftver) helyének, sebességének és a teljesítménynek a kezelése a szoftverszolgáltató feladata, s általában a havi előfizetés keretein belül, ami pénzügyi szempontból is rugalmas megoldás. Ráadásul a szoftver frissíti is önmagát.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.