2022. 01. 24. - 10:25

Mesterséges intelligencia – 88 éves nőnek lett bionikus szemimplantátuma

Mesterséges intelligencia – 88 éves nőnek lett bionikus szemimplantátuma

Úttörő jellegű szemimplantátumot kapott egy idős londoni hölgy, hogy a mesterséges intelligencia segítsen részben helyreállítani romló látását.

Javítottak egy 88 éves nő látásán mesterséges intelligencia segítségével. A kelet-londoni hölgynek úttörő jellegű bionikus implantátumot helyeztek a szemébe, hogy részben helyreállítsa romló látását.
 
A műtétet a Moorfields Szemkórházban hajtották végre. Ennek során 2 mm széles mikrochipet ültettek be a retina alá, egy „csapóajtó” létrehozásával, amelyben a chip található.
 
Az idős dagenham-i nő speciális szemüveget is kapott, mely a derékpánthoz van kötve, s amely egy kis számítógéphez csatlakoztatott kamerát tartalmaz – ez teszi lehetővé a látást. Olvasd el: Saját algoritmust fejlesztett egy kórház a szembetegség azonosítására
 
Javítottak egy idős nő látásán mesterséges intelligencia segítségével
Javítottak egy idős nő látásán mesterséges intelligencia segítségével
 
A páciens nagyon örül, hogy ő az első, akinél ezt a módszert kipróbálják. A 88 éves hölgy a száraz időskori makuladegeneráció (AMD) leggyakoribb formájában szenved. Az implantátum részben helyreállítja a látást a geográfiás atrófiában (GA) szenvedők esetében.
 
Ez az állapot progresszív, azaz folyamatosan halad előre és jelenleg nem kezelhető. A száraz AMD a 80 év felettiek mintegy 12 százaléját érinti, a geográfiás atrófia pedig ugyanezen korúak 6,7 százalékánál jelentkezik. Olvasd el: MI-alapú szemteszt segít súlyos látásvesztés ellen
 
De hogyan működik a rendszer? Miután a mikrochipet beültették a páciens retinájába, rögzíti a szemüveg által kivetített vizuális jeleneteket és továbbítja a számítógépnek.
 
Ezt dolgozzák fel a mesterséges intelligencia (MI) algoritmusai és utasítják a szemüveget, hogy mire összpontosítson. A szemüveg ezt a képet infravörös sugárként vetíti a szemen keresztül a chipbe, majd elektromos jellé alakítja át. „Ez az agyba jut, ahol úgy értelmeződik, mintha természetes látás lenne” – fogalmazott Mahi Muqit, a Moorfields Szemkórház vitreoretinális sebészének tanácsadója.
 
Az idős hölgy szemének állapota már akadályozta őt a kertészkedésben, abban, hogy megfelelően tálaljon és fessen – szokása ugyanis vízfestékkel alkotni.
 
„Nagyon izgatott vagyok, hogy újra élvezhetem a hobbimat és nagyon remélem, hogy sok más ember is profitál majd ebből a beavatkozásból” – mondta el a páciens. Olvasd el: MI segít azonosítani a szemrák korai jeleit
 
Az úttörő eszköz a látás helyreállításának reményét kínálja azoknak, akik a száraz AMD miatt látásvesztést szenvednek el – magyarázta Mahi Muqit. - A műtét sikere és a klinikai vizsgálat során összegyűjtött adatok bizonyítékot szolgáltatnak a kezelés valódi lehetőségeinek meghatározásához.”
 
Ugyanebben a kórházban fordult elő egyébként a világon először, hogy 3D-nyomtatott szemprotézist alkalmaztak: 2021 noovemberében egy kelet-londoni, Hackney-ből származó férfinek ültettek be ilyet.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.