2021. 10. 05. - 09:00

Mesterséges intelligencia - Saját algoritmust fejlesztett egy kórház a szembetegség azonosítására

Mesterséges intelligencia - Saját algoritmust fejlesztett egy kórház a szembetegség azonosítására

Ígéretes újítással vizsgálná a pácienseket az angol Moorfields Szemklinika: mesterséges intelligenciát vetett be, automatizált algoritmust fejlesztett a geográfiás atrófia felismerésére.

Saját, automatizált algoritmussal tenne a londoni Moorfields Szemlinika azért, hogy mielőbb azonosítani lehessen a geográfiás atrófia (GA) nevű, sorvadás-jellegű szemproblémát a betegeknél – egy egyszerű szemvizsgálat segítségével.
 
Kutatócsapatuk optikai koherencia tomográfia (OCT) segítségével tanította meg az algoritmust a geográfiás atrófia korai jeleinek, pontos helyének és progressziójának automatikus felismerésére.
 
Ezt követően tesztelték is azt - a Moorfields Szemklinika pácienseitől származó, orvosok által osztályozott OCT-szemszkennelések különböző készleteivel szemben -, hogy összehasonlítsák az eredményeket. Olvasd el: Mesterséges intelligencia-alapú szemteszt segít a súlyos látásvesztés ellen
 
Megtanították az algortimust a geográfiás atrófia korai jeleinek felismerésére
Megtanították az algortimust a geográfiás atrófia korai jeleinek felismerésére
 
Az algoritmus külön modellekből áll, amelyek a GA különböző aspektusait vizsgálják. Az egyik a betegség előrehaladását jelzi előre; a másik képes meghatározni annak specifikus sajátosságait. A szakemberek összesen 200 beteg 984 OCT-vizsgálatának felhasználásával fejlesztették ki.
 
A Lancet Digital Health folyóiratban közzétett megállapítások szerint a „házi algoritmus” képes megfelelni a követelményeknek, sőt felülmúlni a szakorvosok előrejelzéseit, mindezt a másodperc töredéke alatt, OCT-szkennelések segítségével. 
 
A csoportot dr. Konstantinos Balaskas vezette. Abban bíznak, hogy az algoritmus jelentős előnyökkel jár majd a geográfiás atrófiával küzdő betegek számára. Az orvosoknak ugyanis megbízható és gyors módszerre van szükségük az állapot súlyosságának és gyors előrehaladásának felméréséhez, s annak azonosításához, mennyire reagál jól az új kezelésekre. Olvasd el: Mesterséges intelligencia segít azonosítani a szemrák korai jeleit
 
Ez a szemprobléma több mint 5 millió embert érint világszerte. Az időskorral összefüggő makuladegeneráció súlyos és visszafordíthatatlan formája. Korai szakaszában nehéz felismerni, s jelenleg nincs hatásos kezelés ellene - rendkívül legyengítő látásvesztéshez vezethet.
 
Ugyanakkor, fejlesztés alatt állnak ígéretes kezelések, s remélhetőleg a Moorfield algoritmusa is segít ezekben.
 
„A geográfiás atrófia széles körben történő kezelése szempontjából különösen nagy kihívás, hogy megbízhatóan, objektíven és gyorsan számszerűsítsük és nyomon kövessük az atrófia területének növekedését a retinán, OCT-vizsgálatok segítségével. Értékelni kell a lehetséges kezelésekre adott reakcióját is – magyarázta dr. Balaskas. - Mi vagyunk az első akadémiai központ, amely ehhez mesterséges intelligencia-eszközt fejlesztett ki.”
 
A Moorfields bízik abban, hogy nagy lépést tett a GA hatékony kezelésében.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.