2021. 01. 10. - 08:00

Mesterséges intelligencia alkotta a tökéletesen szokatlan TikTok-dalt

Mesterséges intelligencia alkotta a tökéletesen szokatlan TikTok-dalt

Egy startup cég kutatói mesterséges intelligenciát alkalmaztak, hogy kifejlesszék a „tökéletes” Tik-Tok dalt, amely azonban meglehetősen szokatlan.

Egyedi módszerhez folyamodtak a Musiio elnevezésű mesterséges intelligencia (MI) startup kutatói: az MI-t használták a „tökéletes TikTok dal” megalkotására.
 
A Doja Cat népszerű „Freak” dalától a Daði Freyr „Think About Things” eurovíziós klasszikusáig, ma már több olyan szám is létezik, mely a TikTokon vált sikeressé az elmúlt hónapokban. Olvasd el: Íme a nyertes eurovíziós dal mesterséges intelligenciával
 
A közösségi média oldal 2020 folyamán komoly népszerűségre tett szert, s elsődleges felületté lett az énekesek számára is, akik azt remélik, ezen a platformon dalaikat ismertté tehetik.
 
Tökéletes TikTok-dalt alkottak a mesterséges intelligencia segítségével
Tökéletes TikTok-dalt alkottak a mesterséges intelligencia segítségével
 
A Musiio kutatói most a tökéletes TikTok dal kifejlesztésére használták fel a mesterséges intelligenciát. „A hang általában gyorsan terjed, mivel egy adott TikTok-felhasználó rövid videót készít, melynek megismételhető a formátuma (például tánc vagy poén), így mások elkészíthetik saját verzióikat” – mondta el Ysabel Wong, a startup kutatója.
 
Hozzátette: ami ezután történik, az, hogy a TikTok népszerű videóinak nagy részénél pontosan ugyanaz történik, s az idő múlásával ezek a formátumok a TikTok trendjeinek fejlődésével változnak.
 
A tökéletes szám fejlesztéséhez a csapat 2020 májusában a TikTok Trending lejátszási lista legjobb 120 dalát elemezte.
 
Az analízis során kiderült, hogy a legnépszerűbb slágerek fele hip-hop, míg a legtöbb 60-80 ppm vagy 105-130 bpm koncentráció közötti volt. Olvasd el: Mesterséges intelligencia írta a Nirvana új dalát
 
Az elemzés feltárta azt is, hogy a legnépszerűbb dalok általában kerülték a negatív hangulatokat és inkább erőteljes, energikus vagy furcsa számok lettek közkedveltek.
 
Az analízis alapján tehát a Musiio mesterséges intelligenciája megalkotta a tökéletes TikTok dalt: gamelan mintát választott - az instrumentális zene egyik indonéz műfaját -, torz hip-hop és basszus dob mellett.
 
Összességében a rendszer 41 százalékban hip-hop besorolást adott a számnak, 64 százalékban furcsa és 41 százalékban erőteljes hangulatot árasztott.
 
Vagyis, a dal fölöttébb szokatlan, de el kell ismerni: fülbemászó.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.