2022. 03. 17. - 09:45

Mesterséges intelligencia - Csővezetéket tisztít és térképez fel a féregrobot

Mesterséges intelligencia - Csővezetéket tisztít és térképez fel a féregrobot

Féregszerű alagútrobotot fejlesztett a GE vállalat, amely rendkívüli érzékelőivel kiváló lehet csővezetékek megfigyeléséhez, ellenőrzéséhez és javításához.

Magasabb szintre emeli a csőtisztítást és ellenőrzést a GE, féregszerű alagútrobotjával. Az ismert cég a csótányéhoz hasonló, rendkívül érzékeny bajuszokkal alkotta meg a robotot – ezek biztosítanak jobb érzékelési képességet neki az ipari csővezetékek megfigyeléséhez, ellenőrzéséhez és javításához.
 
A programozható robot az Irregular Pipeline Exploration avagy „Pipe Worm” (csőféreg) nevet kapta, s mellesleg a GE legújabb adaptációja az autonóm, óriás gilisztaszerű robothoz. Készítői a közelmúltban mutatták be a cég Niskayuna-ban levő kutatótelepén: a robot végighaladt egy több mint 100 méternyi csövön.
 
A Pipe Worm bemutatója során a bajuszát használta, hogy megfelelően navigáljon a kanyarokban, valamint alkalmazkodjon a cső átmérőjéhez és a magasság-változáshoz.
 
A robot mesterséges intelligenciát (MI), illetve a bajuszaiból begyűjtött szenzoros adatokat használja, hogy automatikusan felismerje a kanyarokat, a könyököket, a csomópontokat, a csőátmérőt és a cső tájolását. Az információk alapján valós idejű térképet készít a csővezeték hálózatról. Olvasd el: A csótány tulajdonságait kapta a minirobot
 
Magasabb szintre emeli a csőtisztítást és ellenőrzést a GE - féregszerű robotjával
Magasabb szintre emeli a csőtisztítást és ellenőrzést a GE - féregszerű robotjával
 
A csótány bajusza, amely az érzékelőket ihlette, rendkívül érzékeny: képes érzékelni a levegőben és a környezetben bekövetkező kisebb változásokat.
 
„A GE Pipe Worm teljesen új szintre emeli a vízvezeték-szerelők lefolyó-kígyójának koncepcióját – mondta Deepak Trivedi, a GE Research puharobotikai szakértője, a Pipe-Worm fejlesztés vezetője. - Ez a mesterséges intelligencia-kompatibilis autonóm robot képes önmagában megvizsgálni és potenciálisan megjavítani a csővezetékeket, megszakítva a szilárd hulladéktömegek képződését, mint például a zsírhegyek, amelyek folyamatos problémát jelentenek országunk csatornarendszerében. Csótányszerű bajuszokat adtunk a robottesthez, ami jelentősen javítja az érzékelést, hogy éles kanyarokat hajtson végre, vagy áthaladjon a csővezeték-hálózat sötét, ismeretlen részein.”
 
Az autonóm óriás gilisztarobothoz hasonlóan a Pipe Worm is erős, folyadék-meghajtású izmokkal rendelkezik, amelyek elég jók a nehéz munkákhoz. Olvasd el: Csótányok és gyíkok inspirálták az új robotot
 
A Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) Underminer programja 2020-ban egy 15 hónapos, 2,5 millió dolláros projekttel jutalmazta a GE Research-t, hogy olyan robotot valósíthasson meg, mint a mostani Pipe Worm.
 
A férgeszerű robot katonai műveletek támogatására is használható.
 
 
A GE Research Robotics and Autonomy kutatócsapata arra törekszik, hogy a robot képességeit más ellenőrzési és javítási alkalmazásokban is alkalmazza, mint például a sugárhajtóművek és az erőturbinák a repülési és energiaszektorban. Trivedi szerint erre az alkalmazásra a robot kicsinyített változata felelne meg.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.