2022. 10. 29. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Diák tervezte 3D-s robothal szívja ki a mikroműanyagot a vízből

Mesterséges intelligencia - Diák tervezte 3D-s robothal szívja ki a mikroműanyagot a vízből

3D-s robothalat tervezett egy diák, amely képes arra, hogy kiszívja a mikroműanyagot a vizekből. Ráadásul felhasználható mintavételre és újrahasznosításra is.

Gillbert névre keresztekték a 3D-s robothalat, amelyet egy  Eleanor Mackintosh nevű diák tervezett meg. A műhal felszívja a mikroműanyagot a vízből. Felhasználható mintavételre és újrahasznosításra, vagy egyszerűen a víz műanyagszennyezésének minimalizálására.
 
A nyilvános versenyt a Surrey Egyetem robotikai kutatói hirdették meg, melynek célja egy bio-ihletésű robot megalkotása volt. Mindenkitől szívesen fogadtak ötletet, s azt ígérték, a nyertes pályaműből működő prototípust készítenek.
 
Mackintosh kidolgozott egy robothalat, amely segíthet csökkenteni a vízelvezetőket szennyező műanyaghulladék mennyiségét.
 
A robotikai zsűri tagjait lenyűgözte ötletével – ezért javasolták a 3D-nyomtatott prototípus megalkotását: egy lazac méretű 3D-s robothalat készítettek. Olvasd el: Mikroműanyag-azonosító robotot épített egy tinédzser
 
Mesterséges intelligencia - Diák tervezte 3D-s robothal szívja ki a mikroműanyagot a vízből
Mesterséges intelligencia - Diák tervezte 3D-s robothal szívja ki a mikroműanyagot a vízből
 
A hal kopoltyúkészlettel rendelkezik, amely megszűri a vizet és úszás közben a mikroműanyagot a tartályában tartja. A kivont mikroműanyagokat a felhasználó a saját belátása szerint újrahasznosíthatja, ami egy újabb lépést jelent a vizek mikrotisztítása felé.
 
A dizájnja egyébként nyílt forráskódú és ingyenesen letölthető a verseny weboldaláról. Ezért bárki, akinek van 3D nyomtatója, elkészítheti saját mikroműanyag-szívó halát.
 
A kopoltyú finom hálója kiszitálja a két milliméteres részecskéket és a haltestben tartja őket, amíg a vízben van. Olvasd el: Megmondja a mesterséges intelligencia az óceánban levő műanyagszemét útját
 
További fejlesztésekre is szükség van azonban - például gyorsabb úszást lehetne kieszközölni a Gillbertből, a farok megerősítésével és az uszonyok optimalizálásával – mondta dr. Robert Siddall, a Surrey-i Egyetem oktatója és a verseny megalkotója.
 
A kutatók a jövőben a 3D-s robotot okossá is tennék, távirányítós eszközzé alakítva azt, amely önállóan is futhat.
 
Akár egy cápaméretű robothal sem elképzelhetetlen, amely még több mikroműanyagot gyűjthet be és óceánvíztisztításra is kiváló lenne.
 
A vízelvezetőkbe kidobott műanyagok túlnyomó többsége bárhová eljuthat. Eleanor Mackintosh 3D robothalának elkészítésével a kutatócsapat abban bízik, ez lesz az első lépés afelé, hogy segítsenek a kutatóknak megtalálni a megoldást a műanyagszennyezésre, mikro- és egyéni szinten.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.