2022. 07. 14. - 09:00

Mesterséges intelligencia – Domináns lehet a robotika-versenyben Észak-Amerika is

Mesterséges intelligencia – Domináns lehet a robotika-versenyben Észak-Amerika is

Utolérheti a többieket a globális robotikaversenyben Észak-Amerika – állítja egy új jelentés. Mostani helyzete ugyanis lehetővé teszi a felzárkózást.

Bár az utóbbi időben Amerika lemaradt Ázsia mögött a gyártórobotok tervezése és gyártása terén, most olyan helyzetben van, hogy utolérheti őket, sőt a vezetők közé tartozhat - állítja egy kutatás, melyet a Strategic Exits Partners, a technológiai vállalatok értékesítésére szakosodott butikbefektetési bank adott ki.
 
A tanulmány az elmúlt 5 esztendő tranzakcióit elemezte, beleértve a 300 kilépést és az 5000 befektetést 3 ezer globális vállalatba.
 
„Kutatásunk azt mutatja, annak ellenére, hogy Amerika csekély szerepet játszik a robotok gyártásában, ma már a geopolitikai riválisait meghaladó ütemben hajt végre robotbeszerzéseket. S bár az USA rendszerszinten történelmileg nem volt vezetőnek tekinthető a robottechnológiában, arra a következtetésre jutottunk, hogy ma már egyre több robotkategóriába kezd bekerülni” – mondta el Len Zapalowski, a Strategic Exits Partners partnere. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Kína új 5 éves tervvel érne el vezető szerepet a robotikában
 
Mesterséges intelligencia – Domináns lehet a robotika-versenyben Észak-Amerika is
Mesterséges intelligencia – Domináns lehet a robotika-versenyben Észak-Amerika is
 
Amerika egyenrangú Európával és Ázsiával olyan iparágakban, mint a gyártás, valamint az orvostudomány és az egészségügy – mutatta ki a globális robotizált akvizíciókra vonatkozó adatok iparágonkénti elemzése.
 
Mi több, a trendek azt sugallják, hogy az Egyesült Államok felülmúlja a többi régiót olyan technológiák terén, mint a közlekedés (autonóm irányított járművek vagy a logisztikában, mezőgazdaságban és fogyasztói alkalmazásokban használt autonóm robotok), az integrátorok (megoldásokat megvalósító szolgáltató cégek) és a munkahelyi robotok (együttműködő robotok, amelyek segítenek takarítani, ételt szolgálnak fel vagy a kiskereskedelemben tevékenykednek). Olvasd el: Már az Uber is robotkézbesítőkkel szállít ételt
 
A tanulmány arra következtetett, hogy amennyiben Amerika a szolgáltató robotokra összpontosít ezekben az iparágakban, a legnagyobb robotgyártási sűrűség pedig Ázsiában van - a robotsűrűséget a robotok népességenkénti számával mérik, ami a társadalom által elért automatizálási szint kulcsmutatója -, továbbra is gyártórobotokat importál ezeknek a szervízrobotoknak az összeszereléséhez, Japánból és Európából.
 
Az Amerikában gyártott kiszolgáló robotok a helyiek mindennapjait segítik majd - ami viszont lehetőséget ad az újszerű robotok exportjára az amerikai cégeknek.
 
Az Egyesült Államokban növekszik majd a gyártórobotok gyakorisága - elfogadásuk még gyerekcipőben jár, a kiszolgáló robotok azonban Amerikában és a tengerentúlon is könnyen elkészíthetők.
 
„Koreában jelenleg 3,5-szer nagyobb a robotsűrűség, mint Amerikában. A robotok azonban nagyjából bárhol ugyanannyiba kerülnek, így a gyártóbázis robotok és fejlett automatizálás formájában tér vissza Amerikába. A kiszolgáló robotipar fellendülése ugyanakkor várhatóan nem eredményez arányos létszámnövekedést az emberi munkaerő számára” vélekedett Zapalowski.
 
A kutatás a robotformák szerint a globális robotfelvásárlásokat is vizsgálta, feltárva az automatizálás és a robotika jövőjével kapcsolatos tendenciát.
 
„Meglepő módon a globális felvásárlások legalább kétharmada mozgásban lévő robotokhoz kapcsolódik: drónokhoz, autonóm irányított járművekhez, autonóm mobil robotokhoz, tengeri robotokhoz, shuttle robotokhoz és így tovább – mondta el Len Zapalowski. - Ezen megállapítás jelentősége az, hogy erőteljes kereslet van a mobil robotok iránt, s ez várhatóan növekedni fog az évtized során.”
 
Megjegyezte: az innováció következő hulláma arról szól majd, mit tudnak teljesíteni ezek a robotok mobil vagy helyhez kötött platformokon. A robotok ügyessége és intelligencia világszerte egyre fontosabbá válik.
 
Amerika tehát jó helyzetben van a globális robotikaversenyben - de a tét módosult: már nem a hagyományos gyártórobotok készítéséért folyik a verseny, inkább a mobil vagy helyhez kötött, kiszolgáló robotokért. A felvásárlások révén Amerika megszerzi a szellemi tulajdont, hogy megőrizze domináns pozícióját.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.