2022. 05. 07. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Érzi a só ízét a robotszakács

Mesterséges intelligencia - Érzi a só ízét a robotszakács

Kiképeztek egy mesterséges intelligencia-vezérelt robotszakácsot, hogy megízlelje az ételeket és megítélje, elég sósak-e – ahogyan az emberek teszik.

Meghökkentő: szakemberek arra képeztek ki egy robotszakácsot, hogy ételeket kóstoljon és megmondja, elég sósak-e.
 
A mesterséges intelligencia-vezérelt robot pontosan úgy viselkedik, ahogyan az emberek megízlelik a főztjüket.
 
A sós íz-érzékelőként működő szondát a Cambridge-is Egyetem kutatói egy robotkarhoz erősítették, amely ezt követően egy paradicsomos rántotta változatait kóstolta meg. A „rágás” minden pontján értékeket mért. A megközelítés javította a robot képességét az étel sósságának felmérésére. Olvasd el: Tökéletes svájci fondüt készít ez a robot
 
robotszakacs_1
 
Mindez egyértelműen utánozza az emberek viselkedését, hiszen mi magunk észlelünk íz- és állagváltozást, mivel az étel rágásakor nyál és enzimek szabadulnak fel.
 
A Frontiers in Robotics and AI folyóiratban megjelent eredmények segíthetik az automatizált ételkészítés kifejlesztését, azzal, hogy a robotok idővel észre fogják venni, minek jó az íze. Olvasd el: Főz és tanul is - itt a konyhákon használható mesterséges intelligencia-robot
 
 
A robot látja a különbséget az ételben, miközben rág és ez  javítja az ízlelés képességét” – magyarázta dr. Arsen Abdulali, a tanulmány társszerzője.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.