2022. 02. 28. - 09:45

Mesterséges intelligencia - Tökéletes svájci fondüt készít ez a robot

Mesterséges intelligencia - Tökéletes svájci fondüt készít ez a robot

Íme az első robot, amely képes megalkotni a legtökéletesebb svájci fondüt. A Bouébot-ot ezzel a képességgel be is nevezték a Párizsi Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításra.

Nem átlagos robottal rukkolt elő egy svájci tervezőcsapat, a Workshop 4.0: a Bouébot a legtökéletesebben el tudja készíteni a helyi jellegzetességet, a svájci fondüt.
 
Készítői a robotot benevezték a világ egyik legfontosabb mezőgazdasági vásárára, a Párizsi Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításra, amely 2022 február végén kezdődik. Olvasd el: Feltalálták a sajtkóstoló robotot
 
Az utolsó simításokat a Valais kantonban található Sierre-ben, a híres Crans Montana síparadicsom lábánál található műhelyben végezte el a Workshop 4.0 csapata.
 
A Bouébot robot egyébként a bouébókról, vagyis azokról a fiatal férfiakról kapta a nevét, akik 14 éves koruktól segítik az alpesi pásztorokat olyan feladatok elvégzésében, mint a sajtkészítés. Olvasd el: Tojást sütni is megtanult a robot
 
Mesterséges intelligencia - A Bouébot robot fondükészítés közben
Mesterséges intelligencia - A Bouébot robot fondükészítés közben
 
A fondü ikonikus étel Svájcban, amely az 1939-40-es New York-i Egyetemes Kiállításon vált ismertté és kedveltté világszerte, ám azóta is emblematikus étel a svájciak számára.
 
„Szerettünk volna másodszor is megvalósítani egy projektet, amely ötvözi az innovációt és a svájci hagyományokat. Így alakult ki a fondükészítő" – magyarázta Nicolas Fontaine, a Workshop 4.0 társigazgatója.
 
A fondü elkészítése egy embernek nem jelent különösebb nehézséget, azon kívül, hogy a megfelelő összetevőket adja hozzá. Egészen más azonban a helyzet egy robotnál.
 
A klasszikus fondükeverék fele-fele arányban tartalmaz Vacherin lágy sajtot és Gruyère-t, azaz kemény sajtot.
 
Ludovic Aymon műszaki menedzser számára a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy megtanítsa a precíziós robotot, hogyan kezelje a biotermék tökéletlenségeit: az eltérő konzisztenciát, a változó vastagságot és az érdességet. Olvasd el: Itt a gyors és testreszabható burgerforgató robot
 
A Bouébot ehhez képest rendületlenül dolgozik: a hat tengely közé állított robotkar megfelelő mennyiségű fehérbort önt a hagyományos fondü edénybe és azt sajtreszelő alá helyezi.
 
Levágja a sajt héját, a fondü edényt a kaparó alá teszi, mielőtt lereszeli a sajtot. Ezután erőteljesen keveri a mixet, az fokozatosan megolvad és összekeveredik.
 
A robot nem felejti el letörölni a felesleges sajtot az edény peremén lévő kanálról, mielőtt egy kis borsot adna a sajthoz. Miután elérte a kívánt állagot, Bouébot egy fondü nyársat szúr egy darab kenyérbe, belemeríti a fondü edénybe, csinál egy piruettet, s a fondü már fogyasztható is.
 
Mint azt Ludovic Aymon megjegyezte, sokan félnek a robotoktól, mert erősebbek, precízebbek lehetnek az embernél. „Úgy gondolom, a robotika nem mehet az emberek rovására. Segítenie kell nekik” – mondta.
 
A Vacherin és Gruyère szakmaközi közreműködésével megvalósuló Bouébot-projekt 250-300 ezer svájci frankba (235-285 ezer euróba) került, a munkaköltséget nem számítva.
 
A Workshop 4.0 egyébként már a „roboclette-t” is feltalálta, amely egy másik hagyományos Valais-i ételt, raclette-t szolgál fel.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.