2023. 06. 08. - 10:30

Mesterséges intelligencia - Hamarosan robot dolgozhat a pékségekben

Mesterséges intelligencia - Hamarosan robot dolgozhat a pékségekben

Ma már számos területen használják a robotokat, s a közeljövőben a pékségek is bevethetik azokat, hogy tehermentesítsék a személyzetet az ismétlődő feladatok alól.

A pékségeknek is besegíthetnek hamarosan a robotok. Nem újdonság, hogy a mesterséges intelligencia (MI) vezérelt rendszerek ma már képesek a főzés és a sütés megtanulására, ezért könnyedén kiegészíthetik az éttermekben, kávézókban dolgozók munkáját. A kiskereskedelemben, kereskedelemben már nagy sikerrel alkalmazzák a robotokat. Olvasd el: Tojást sütni is megtanult a robot
 
Most új rendszert fejlesztett ki közösen Bakisto néven a Fanuc robotgyártó vállalat, a sütőkemencéket készítő Wiesheu, valamint a kiskereskedelemmel foglalkozó Wanzl.  
 
A Bakisto képes kiiktatni a dolgozók mindennapjaiból az ismétlődő feladatokat, azzal, hogy a boltokban, pékségekben részt vesz a sütési folyamatban. Precíz munkát végez és segítségével az élelmiszerpazarlás is mérsékelhető. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Megoldja a robot, hogy formálódjon a tészta
 
Mesterséges intelligencia - Hamarosan robot dolgozhat a pékségekben
Mesterséges intelligencia - Hamarosan robot dolgozhat a pékségekben
 
Azzal, hogy a pékségben robotot vezetnek be, az alkalmazottak a túl korai munkakezdéstől is megszabadulhatnak – a beprogramzott együttműködő avagy kollaboratív robot (cobot) ugyanis reggelente magától elkezd sütni, betölti a sütőtálcát, majd ki is veszi a sütőből, ha a termékek elkészültek. Emellett képes feltölteni a kirakatokat is. Olvasd el: Itt a gyors és testreszabható burgerforgató robot
 
A fagyasztott pékárus tálcákat kihozza a hűtőből, szállító kocsira rakja, amely az előmelegített sütő előtt halad. Innen a rakodórendszer húzza be a tálcákat a sütőbe és máris indul a sütés. Ha a termékek kisültek, a rendszer a tálcákat visszatolja a kocsira, ahol a termékek lehűlnek, s közben készülhet a következő adag. 
 
A lehűlt, kész árut a BakeOff I tölti előre meghatározott rekeszekbe.
 
Abban, hogy csak a robotrendszer a szükséges mennyiséget süsse ki, mesterséges intelligencia segít.
 
A Bakisto rendszer kiszámítja, hozzávetőlegesen hány termékre lesz szükség várhatóan egy nap alatt, így az áru időben elkészül és nem lesz belőle túl sok.
 
A rendszer mindezt úgy kivitelezi, hogy figyelembe vesz fontos tényezőket, amelyek befolyásolhatják a péktermék-vásárlást – ilyen az időjárás, a helyben lényeges események, iskolai szünetek például.
 
A mindenki számára előnyös Bakisto három összekötött rendszerrel működik olajozottan: a Fanuc kollaboratív robotjával, a Wanzl intelligens sütőipari bemutatórendszerével, Dibas blue2 hálózatra csatlakoztatható sütővel, BakeOff I mesterséges intelligenciával, valamit egy automatikus ki- és berakodóval - utóbbi a Wiesheu TrayMotion MI-rendszere. 
 
 
A BakeOff I mesterséges intelligencia korábbi adatok és a rendelkezésre álló készlet alapján méri fel, hány termék kell naponta, de azt is meghatározza, mikor szükséges a sütési csúcsidőszak tartása, hogy elegendő legyen a pékáru.
 
A folyamat optimalizálását a mesterséges intelligencia segíti, hiszen az új adatokat is állandóan használja.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.