2021. 05. 24. - 08:00

Mesterséges intelligencia – Helsinki utcáit csendes, autonóm utcaseprő járja

Mesterséges intelligencia – Helsinki utcáit csendes, autonóm utcaseprő járja

Meghökkentő újdonság jelent meg az északi főváros utcáin. A Trombia Free nevű, teljesen autonóm eszköz csendben sepreget Helsinkiben.

Új takarító jármű bukkant fel Helsinki utcáin.A Trombia Free-t Finnországban fejlesztették ki, s ez a világ első elektromos, teljesen önjáró utcaseprője.
 
A hagyományos seprőgépek által igényelt energia mindössze 15 százalékát fogyasztja el, a tisztítás során pedig nem generál semmilyen kibocsátást. Mi több, csupán a töredékét használja a megszokott tisztítási módszerekhez szükséges vízmennyiségnek. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Megjött a tereprendező robot
 
utcasepro_1
 
„Az autonóm, elektromos utcaseprő rendkívül csendes, így lehetővé teszi az utcák éjszakai seprését, miközben a lehető legkevesebb akadállyal kell szembenéznie. Jätkäsaari ideális intelligens város teszt-helyszín a számunkra, s kiváló referencia lehet a világ nagyvárosainak. A söprés nyugodtan végezhető éjszaka, nagyszerű dolog tehát élni az automatizálás előnyeivel városi környezetben." - mondta el Antti Nikkanen, a Trombia technológiák ügyvezető igazgatója.
 
A Trombia Free olyan technológiát használ, amely alapvetően az 1950-es években kifejlesztett szívóteljesítményre támaszkodik. Minden időjárási viszonynak megfelelő, autonóm, lidar alapú, gépi látástechnikával szerelték fel, amely esős, havas vagy bármely más körülmények között is kiszűri a környezetből érkező zajt. Olvasd el: Vezető nélküli biciklivel rukkoltak elő a kínaiak
 
Megalkotói előrehaladott algoritmus-fejlesztést hajtottak végre, így a gép a különféle forrásokból származó objektumokra vonatkozó adatokat felveszi, s egyszerre több millió illusztrációt generál azokról. Ez pontos és biztonságos lokalizációt tesz lehetővé minden időjárási körülmény során.
 
 
„A klímaváltozás elleni küzdelem új megoldásokat kíván, globális szinten, mindannyiunktól – emelte ki Nikkanen. – A városok kulcsszerepet játszanak a kihívások megoldásaiban, ilyenek például a fenntartható lakhatással kapcsolatos feladatok is”.
 
Hozzátette: küldetésüknek tekintik az utcaseprés teljes villamosítását, mellyel egyben a jelentős káros anyag-kibocsátás csökkenését is elérik.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.