2023. 12. 04. - 09:40

Mesterséges intelligencia - Már kátyújavító robottal is számolhatunk

Mesterséges intelligencia - Már kátyújavító robottal is számolhatunk

Brit kutatók fejlesztették ki az első olyan robotot, amely képes azonosítani és kijavítani az úton levő kátyúkat, mesterséges intelligencia segítségével.

Meghökkentően praktikus robotot fejlesztettek ki brit kutatók, melyet aztán a Robotiz3d cég valósított meg. A mesterséges intelligencia-vezérelt önvezető robot képes megtalálni és kijavítani az utakon a kátyúkat. 
 
Ránézésre olyan, mintha egy tankot és egy úthengert ötvöztek volna, s jelentős segítség az angol városokban, ahol éves szinten majdnem 2 millió kátyú kijavításásra van szükség.
 
Komoly segítség az útjavításban a robot
 
Ráadásul, mivel nemcsak egyre többen használják az utakat, hanem még az időjárás is egyre szélsőségesebb, feltehetően a jövőben még több kátyút kell orvosolni. Olvasd el: Apró MIT-robotok maguk építenek járművet, épületet
 
Mesterséges intelligencia - Már kátyújavító robottal is számolhatunk
Mesterséges intelligencia - Már kátyújavító robottal is számolhatunk
 
A robot a készítők szerint mesterséges intelligencia segítségével elemzi az úthibák geometriáját, s mérési adatokat is gyűjt. Egyedi algoritmust alkalmaz, mellyel felméri az útviszonyokat és rangsorolja, mely karbantartásokra van elsőként szükség.
 
A Robotiz3d kapcsán a fejlesztők abban bíznak, hogy a technológia jelentősen mérsékeli majd az úthiba-javítások idejét és az azzal járó költségeket is.
 
A robotikai cég a Sci-Tech Daresbury tudományos és innovációs kampusszal (STFC) közösen hozta létre a robotot a Daresbury Laboratóriumban. Olvasd el: Havat, levelet fúj és füvet nyír egyszerre a vadonatúj robot
 
Ez az első autonóm technológia, amelyet kimondottan arra terveztek, hogy segítsen megoldani az Egyesült Királyságban komoly gondokat okozó kátyúprobkémákat – mondta Lisa Layzell, a Robotiz3d vezérigazgatója és társalapítója.
 
 
Fotó: Instagram.com/robotiz3d
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.