2023. 01. 24. - 09:00

Mesterséges intelligencia - Meghökkentően jó szobrokat farag a robotművész

Mesterséges intelligencia - Meghökkentően jó szobrokat farag a robotművész

Egy valódi művészhez hasonlóan farag részletgazdag márványszobrokat egy robot. A megdöbbentő alkotó az olaszországi Carrarában tevékenykedik.

Olaszországi robotvéső farag részletgazdag márványszobrokat – akár egy igazi művész. Az önprogramozó szoftverrel működtetett „alkotó” képes arra, hogy a ma már reprodukálható – és mint ilyen, helyettesíthető – szoboralkotásokat elkészítse.
 
Megálmodói Robotornak nevezték el. A felhasználók adatokat vihetnek bele, ezután a robot csodálatos, meghökkentően részletes márvány- és kőszobrokat készít. Figyelemreméltó, hogy egyedül is képes dolgozni.
 
A Robotor társalapítói Filippo Tincolini és Giacomo Massari – ők egyben a TorArt, a szobrászat, a tervezés és az építészet területét is biztosító kortárs művészeti stúdió vezetői. Olvasd el: Mutatós festményeket készít a robotművész
 
Mesterséges intelligencia - Meghökkentően jó szobrokat farag a robotművész
Mesterséges intelligencia - Meghökkentően jó szobrokat farag a robotművész
 
Úgy vélik, a robotvéső technológiával ezentúl sokkal egyszerűbb kézzel dolgozni márványszobrokon – ez a munka egyébként fárasztó, kockázatos és veszélyes is lehet az emberre nézve.
 
Technológiájuk megjelenését olyan korszak kezdetének tekintik, ahol a szobrok már nem „törött kövekből, vésőkkel és porral készülnek, hanem szkenneltek és megrajzoltak”.
 
„Cégünk Carrara kőfejtőnegyedének szívében dolgozott ki egy fejlett megoldást, amely a művészet, a helyi terület, a hagyományok és a technológia közötti kutatásra, kölcsönhatására épít” – fogalmaztak az alapítók.
 
A Robotor még a legkíméletlenebb körülmények között is bírja a terhelést, mivel hardverét és felépítését úgy tervezték, hogy ne ártsanak neki a repülő márványszilánkok vagy és az extra masszív anyagok.
 
Ha a felhasználó jártas a programozásban, az összetett adatokkal könnyedén irányíthatja a robotvésőt és kezelheti a munkaterhelést.
 
A robot sebességének, erőfeszítésének és marási erejének önprogramozása valós időben történhet a telepített technológia révén.
 
A művészien elkészített szobrok megalkotásában nagy szerepet játszik a robotvésőbe telepített, OR-OS nevű szoftver, amely a lehető legjobban leegyszerűsíti és a legrövidebb idő alatt kifaragja a komplex szobrokat.
 
A Robotor technológiája segíthet csökkenteni az anyagpazarlást is -  a robot ugyanis képes lehet a gyártás során eldobásra ítélt anyagokat újrahasznosítani, más szobrokká alakítva azokat. Így a működési költségek, az energiafogyasztás és gyártási idő is mérsékelhető. Olvasd el: Elfogták, majd elengedték a mesterséges intelligencia-művészt
 
 
A szoftver ezenkívül valós időben ellenőrzi a feldolgozási fázisokat, a robot állapotát és az alkatrészeket. Amint az információt megkapja, azonnal értesíti a felhasználót az esetleges rendellenességekről.
 
Az ember egyébként könnyedén körbejárhatja, miközben arra vár, hogy a robotvéső befejezze a részletes szobrokat – így a végső eredmény még lenyűgözőbb lehet számára.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.