2022. 11. 18. - 09:40

Mesterséges intelligencia - Önjáró kerekesszékkel rukkolt elő egy cég

Mesterséges intelligencia - Önjáró kerekesszékkel rukkolt elő egy cég

Önállóan működő kerekesszéket fejlesztett ki a Honda. A felhasználója csupán teste mozdításával tudja irányítani az intelligens eszközt.

Úgy mozog az újonnan kifejlesztett kerekesszék, akár egy légdeszka. A japán Honda Uni-One névre keresztelt tolószéket alkotott, amely arra siklik, amelyik irányba a benne ülő megdönti a testét.
 
A vállalat robotikai koncepcióira épülő motoros székkialakítása lehetővé teszi a mozgási problémákkal küzdők számára, hogy kezükkel bármi mást csinálhassanak - sportversenyen való részvételtől kezdve a tárgyak eléréséig a felső polcról -, hiszen a kerekesszék magától megy.
 
Ha csupán ülnek, a kerekesszék alacsony helyzetbe ereszkedik, mozgás közben pedig egy bizonyos szintre emelkedik. A hagyományos tolószékekkel ellentétben az Uni-One elég okos ahhoz, hogy tudja, mikor kell abbahagynia az emelkedést és mikor éri el a többi ember szemmagasságát. Olvasd el: Technológiai csoda - Pillanatok alatt elektromos járművé alakul a kerekesszék 
 
Mesterséges intelligencia - Önjáró kerekesszékkel rukkolt elő egy cég
Mesterséges intelligencia - Önjáró kerekesszékkel rukkolt elő egy cég
 
Ez nemcsak praktikus, hanem jó érzést is kelt a szék felhasználójában, hiszen egyforma magasságban tud másokkal kommunikálni, nem kell rá lefelé nézni.
 
Bár az alkotó csapat még a kutatás és fejlesztés fázisában van, már kifejlesztették és beépítették házon belüli technológiájukat, hogy a kerekesszék valóban működőképes legyen – árulta el a Honda.
 
Helyérzékelőkkel is felszerelték
 
A Honda az ember által koordinált egyensúlyszabályozási technológiát integrálja a kerekesszékbe, amely tartásérzékelőt tartalmaz. Ez érzékeli a sétáló személy természetes mozgását.
 
A kutatócsapat a rendszerből adatokat nyer, amelyek felülvizsgálják a személy testhelyzetét és testszögét járás közben, valamint azt, milyen gyorsan lép. Ezen adatok felhasználásával a csapat meg tudja becsülni, hogy a felhasználók milyen irányba akarnak menni, amikor a kerekesszékben ülnek.
 
Az adatok alapján a csapat stabilizációs vezérlést és számításokat is végez, amelyek biztosítják, hogy a kerekesszék kerekei ne zökkentsék ki a felhasználókat az ülésből. A rendszer érzékeli a székben ülő természetes viselkedését is, így a kerekek nem siklanak túl gyorsan vagy lassan.
 
A technológiának és a számításoknak köszönhetően bárki könnyen kezelheti a kerekesszéket, idősektől a gyerekekig. A stabilizált gördülés megkönnyíti a szék számára a kicsi és éles kanyarokat. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Bevált az első támaszt nyújtó otthoni robot
 
 
Ezen felül a Honda olyan rendszereket is fejleszt az alsó végtagproblémákkal küzdők számára, amelyek segítségével a kerekesszékben ülve is megőrizhetik egyensúlyukat.
 
A cég természetesen gondolt arra is, mi a helyzet, ha egyenetlen  a talaj – ez befolyásolhatja a székben ülő testtartását.
 
Hogy ezt elkerüljék, a kutatócsapat puha gumit szerelt a kerekekre és az ülések felületére, hogy jobban kiegyensúlyozza az embert az úton gurulás során, vagy amikor az alacsony és magas pozíciók között vált.
 
A gumin keresztül könnyen leküzdhetők az út durva egyenetlenségei. Az üzemmódváltásokat általában az oldalsó gombbal aktiválják, ugyanakkor, ha a motor rendszerhibába ütközik, a kerekesszék automatikusan alacsony helyzetbe kapcsol, hogy megakadályozza a szék felborulását.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.