2022. 08. 13. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Robotok töltik a kisboltok polcait Japánban

Mesterséges intelligencia - Robotok töltik a kisboltok polcait Japánban

Mesterséges intelligencia-alapú feltöltő robotokat telepítettek 300 kisboltban Japánban. A gépek egyszerűen és gyorsan megoldják az áruk pakolását.

Megkezdte TX SCARA elnevezésű, mesterséges intelligencia (MI) alapú robotjai tömeggyártását a Telexistence vállalat: a robotokat 300 FamilyMart üzletbe telepítik – ez Japán első osztályú kisbolt-lánca, mely a nagyvárosi területeken működik.
 
A boltok számára a kiszolgáló robot értékes megoldás. A TX SCARA modellt speciális feladatra hozták létre: a hűtött polcokat kell palackokkal, dobozokkal feltöltenie. Ismétlődő, fárasztó munka, amelyet általában az alkalmazottak végeznek, gyakran kényelmetlen körülmények között.
 
A robot azonban 0-24 órában tölti a polcokat, a hét minden napján, s képes napi 1000 palackot, dobozt felrakosgatni azokra. Gordon nevű mesterséges intelligencia rendszerére támaszkodik, amely segít neki abban, hogy tisztában legyen vele, hova kell elhelyezni az árukat. Olvasd el: Robotok és drónok végezhetik a házimunkát 2040-re
 
robot_hutopakolo_1
 
Az MI-robotok bevezetése a FamilyMart üzletekben a kereskedők számára lehetővé teszi, hogy kihasználják az újonnan keletkező idő- és gazdasági „többletet” az üzletkörnyezetben.
 
A kiskereskedők a bolt további fejlesztésére összpontosíthatnak, az alkalmazottak és a vásárlók érdekében - valamint a jövedelmezőséget is növelhetik. 
 
„A japán munkaerő-állomány csökkenése egyik kulcsfontosságú gazdálkodási probléma a FamilyMart számára, hiszen stabil üzletműködést szeretne folytatni. A Telexistence robotok bevezetésével nem az alkalmazottaknak kell a hűtőkben lévő italok utánpótlását végezni, az újonnan keletkező idő átcsoportosítható az ügyfélszolgálatra és a helyiség fejlesztésére, ami magasabb színvonalú működést eredményez” – mondta el Tomohiro Kano, a FamilyMart üzletfejlesztési részlegének, valamint vasúti és vállalati franchise osztályának vezérigazgatója. Olvasd el: Tojást sütni is megtanult a robot
 
Mindez már jelentős lépés abban, hogy a Telexistence megvalósítsa küldetését: valamennyi egyszerű munkafolyamatot robotokkal helyettesítsen a társadalomban.
 
A Telexistence egyébként az Nvidia és a Microsoft Japan együttműködésével népszerűsíti kezdeményezését. Olvasd el: Munkaerőhiányát oldaná meg Japán a betakarító robottal
 
 
Az NVIDIA GPU-gyorsítású mesterséges intelligencia-technológiái eredetileg a Telexistence által kifejlesztett hardverbe vannak beágyazva, hogy az MI-t és a robotok távvezérlését a Microsoft Azure platformon keresztül biztosítsák.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.