2023. 01. 31. - 09:00

Mesterséges intelligencia – Újabb robot szállt be az idősgondozásba

Mesterséges intelligencia – Újabb robot szállt be az idősgondozásba

Nagy érdeklődést keltett a CES technológiai tárlaton a Labrador Retriever robot, amely új funkcióival tökéletesen részt tud venni az idősgondozásban.

Az idősgondozásban bevethető robotok sem hiányoztak a Las Vegasban január elején megrendezett CES (Consumer Electronics Show) 2023 technológiai kiállításról.
 
A HAX cég idősgondozással foglalkozó robotikai startupja, a Labrador Systems komoly érdeklődést váltott ki a tárlaton, amikor bemutatta Labrador Retriever robotjának új funkcióit: célja az emberek önállóbb életének elősegítése, egyben a gondozók hatáskörének kiterjesztése.
 
Olyan koncepcióval rukkoltak elő, amely tartalmazza az Amazon Echo Show 10-et – ezt a Labrador Retriever tetejére lehet telepíteni. A Labrador technológiája és az Amazon hangalapú számítástechnikai képességei tehát összeadódnak ennél az újdonságnál. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Időseknek való társrobot került a piacra
 
Mesterséges intelligencia – Újabb robot szállt be az idősgondozásba
Mesterséges intelligencia – Újabb robot szállt be az idősgondozásba
 
A Labrador Systems az autonóm járművek és a kiterjesztett valóság érzékelőit, processzorait és algoritmusait használja fel a segítő robotok kifejlesztésére, idősek és fogyatékkal élők számára. Olvasd el: Kiderült, a robotok javítanak az idősek magányán és mentális egészségén
 
A felhasználók személyre szabott térképet készíthetnek otthonukról, útvonalakkal és „buszmegállókkal”. Miután az ember kiad egy parancsot - egy mobilalkalmazáson, hangvezérlésű eszközön, Bluetooth vezeték nélküli gombon vagy egy előre beállított ütemezésen keresztül -, a robot fejlett 3D-s látásmódjával navigálni kezd a lakásban.
 
Most az is kiderült, hogy az Echo Show 10 – a robotra szerelt intelligens képernyővel rendelkező eszköz – miként működhet telekonferencia-táblagépként.
 
Az Echo beépített forgóval rendelkezik, hogy a képernyő parancsra a felhasználó felé forduljon, a hangsegéd technológiával pedig az illető megkérheti a robotot, hogy mozgassa meg a számára szükséges tárgyakat és hozza őket elérhető közelségbe.
 
Az Echo Show 10-el készült koncepciópróba bemutató csak egy előzetes volt, ezt tesztelik majd a következő kísérleti körök során a gondozók bevonásával – mondta Mike Dooley, a Labrador vezérigazgatója.
 
„Az ehhez hasonló képességek drámai változást hozhatnak az emberek életminősége terén, abban, hogy képesek legyenek önállóan élni, miközben kapcsolatban maradnak másokkal. Hálásak vagyunk az Amazon csapatának a projekthez nyújtott támogatásért” – tette hozzá Dooley.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.