2020. 07. 01. - 09:35

Strandolók biztonságáról gondoskodik a mesterséges intelligencia

Strandolók biztonságáról gondoskodik a mesterséges intelligencia

Sajnos, minden esztendőben vannak halálos áldozatai a nyári vakációnak, strandolásnak. Egy cég most mesterséges intelligenciával segítené a vízimentők munkáját.

Nyáron a strandolás és a vízparti élmények rendkívül csábítóak. Szomorú tény azonban, hogy mindig akadnak, akik számára tragikus véget ér a felhőtlennek ígérkező pancsolás.
 
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései alapján évente 320 ezer ember fullad vízbe a világon.
 
Mindez annak ellenére is így van, hogy a partszakaszokon dolgoznak vízimentők – ám tény, hogy ha nagy a távolság és sok az ember, nem mindig lehet észrevenni egy-egy fuldoklót.
 
A mesterséges intelligencia-kamera összesíti a strandolók számát és állandóan figyel
A mesterséges intelligencia-kamera összesíti a strandolók számát és állandóan figyel
 
Ezen igyekszik most segíteni a 2019-ben létrehozott, izraeli Sightbit cég, amely mesterséges intelligenciát alkalmaz a vízimentők hatékonyságának növelésére. Olvasd el, hogyan védi az autósokat a mesterséges intelligencia!
 
Veszélyes helyzet érzékelésekor az MI-vel felszerelt rendszer riasztást küld. Ilyennek ítélheti meg nemcsak a konkrét fuldoklást, hanem azt is, ha egy kisgyermek a vízben szülő nélkül maradt, vagy nagyobb hullám közeledik.
 
A Sightbit a kamerákat mesterséges intelligencia által elemzett rendszerbe köti be, az MI pedig folyamatosan analizálja, amit lát. Az algoritmust veszélyes helyzeteket bemutató képekkel edzették, így az könnyen felismerheti, ha baj van. Olvasd el: Hajók ütközését is megakadályozhatja a mesterséges intelligencia
 
A szoftver további előnye, hogy meg tudja jósolni, milyen idő lesz és mekkora tömegre lehet számítani, így ha szükséges, több vízimentők rendelhetnek ki a partszakaszra.
 
 
A mesterséges intelligencia valós idejű elemzést készít arról, amit a kamera lát – és a strandokon jellemzően már vannak kamerák -, majd jelzést küld a vízimentőknek, aki közelebb hozza a képet és megítéli, valóban kell-e segíteni.
 
A Sightbit szerint az MI-vel működő rendszer állandóan képes figyelni a partszakaszt, vagyis ha nincs jelen vízimentő, akkor is jelez a központnak és segítséget kér.
 
Nem is csoda, hogy a cég találmányára igen nagy az érdeklődés. Különösen, hogy a strandokon levő kamerákat egyszerűen össze lehet kötni a mesterséges intelligencia-rendszerrel.
 
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.