Szerelem

A Valentin nap története - ahány kultúra, annyi szokás!

A Valentin nap története - ahány kultúra, annyi szokás!
Valentin atya, e jeles ünnep névadója állítólag római pap volt, Claudius császár idejében élt a III. század közepén. Miután többször tiltakozott a kegyetlen császár bánásmódja miatt, tömlöcbe vetették.
Ünnep.Valentin atya, e jeles ünnep névadója állítólag római pap volt, Claudius császár idejében élt a III. század közepén. Miután többször tiltakozott a kegyetlen császár bánásmódja miatt, tömlöcbe vetették. A legenda szerint a börtönőr lányának visszaadta a látását.
Mielőtt kivégezték, 270. február 14-én, levelet küldött a lánynak azzal az aláírással, mely mára szállóigévé vált: "a Te Valentinod".

Egy másik legenda szerint, amikor Claudius császár egy időre betiltotta a házasságkötéseket, a fiatal pap titokban adta össze a párokat, akkor még nem is sejtve azt, hogy egyszer milyen népszerű lesz ezen a napon esküdni.
A Szent Valentin Nap megünneplését Celacius pápa rendelte el 496-ban.
Finnországban a szerelmesek és egyben a barátok napja Ystävänpäivä. Vagyis nincs külön lamúr nap, ahogy az észtek is egyszerre ünneplik a barátokat és szerelmeseket.
Brazíliában egyszerűen nem ilyenkor ünneplik a szerelmesek napját, hanem júniusban, a házasság védőszentjének névnapja környékén. Japánban.Februárban esetleg ütközne is a Karnevállal, ami inkább a túlfűtött testiségről, buja életörömről szól, mintsem a romantikus szerelemről.
A zsidó kultúrában a szerelmes vallomások napja viszont inkább nyár közepén van, augusztus 15-e tájékán. Sokan ilyenkor teszik fel a nagy házasságkérő kérdést, vagy adnak apró ajándékokat, küldenek üdvözlőkártyát.
Az iszlám tiltja a nyugatról jövő szerelmi Valentin napi ünneplést és ajándékadást. Iránban viszont szinte ugyanerre a napra esik a szerelmesek ünnepe (feb 17).

Dél-Koreában a nők csokit adnak a férfiaknak feb 14-én, a férfiak pedig édességgel viszonozzák a kedvességet (fontos, hogy az édesség viszont nem lehet csokis).
Japánban jónéhány nő február 14-én csokit ad férfi kollégáinak, cserében március 14-én, a Fehér Napon csokit, esetleg ékszert vagy alsóneműt várhat.
Forrás: www.e-kepeslap.com, www.arukereso.hu
Képek forrása: www.freeshipping.org, www.achievesuccess.com.au

 

 

Memo

Ezért ne hagyj ki egy étkezést se!

Ezért ne hagyj ki egy étkezést se!

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy az étkezésnél milyen fontos a rendszeresség. Nem hiába, hiszen számos káros hatása lehet.
Brad Pitt odáig van Jennifer Anistonért?

Brad Pitt odáig van Jennifer Anistonért?

Friss információk szerint a színész már nagyon bánja, hogy elhagyta egykor kedvesét, a Jóbarátok sztárját.   
Sminklemosás, méregtelenítés természetes módon

Sminklemosás, méregtelenítés természetes...

Az arcunkra kent festéket, alapozót minden este el kell távolítanunk. Ezt többnyire valamilyen arctejjel vagy tonikkal tesszük meg. Ha azonban a természetes meg...
A gyógyulás útjára lépett Shannen Doherty?

A gyógyulás útjára lépett Shannen Dohert...

Két esztendeje küzd rákos megbetegedésével a csinos színésznő, s úgy tűnik, mostanra rendeződik az egészsége. Shannen Doherty folyamatosan tájékoztatja rajongói...
Növeli a mellrák kockázatát a hajfesték?

Növeli a mellrák kockázatát a hajfesték?

A hajápolási termékek használatának biztonsága évek óta vitatott. Egy új tanulmány most arra világít rá, hogy a fekete bőrű nőknél, akik sötét hajfestéket haszn...
George Clooney visszavonul?

George Clooney visszavonul?

Az 56 éves sztárról azt beszélik, hogy felhagy a színészkedéssel és csak a családjának szenteli az életét.   
Jay-Z új albuma már a küszöbön áll!

Jay-Z új albuma már a küszöbön áll!

Az újdonsült, háromszoros apuka nemcsak új babáknak örülhet – Jay-Z június végén tervezi piacra dobni friss albumát, melyről az új sláger már hallható is.
Gyűrűt kapott Kiss Ramóna

Gyűrűt kapott Kiss Ramóna

A szépséges színésznő a közösségi oldalán árulta el rajongóinak, hogy eljegyezték őt.
Mi a különbség a mellimplantátumok között? - 1.rész

Mi a különbség a mellimplantátumok közöt...

Évtizedek óta az öt legnépszerűbb esztétikai beavatkozásnak számít a mellplasztika. Ami azonban változott az évek során, a technika és a felhasznált anyagok. Mi...
Hallgasd meg a nyár legnagyobb slágerét

Hallgasd meg a nyár legnagyobb slágerét

Előreláthatólag az idei nyár egyik legnépszerűbb dala lesz Katy Perry, Calvin Harris, Pharell és Big Sean közös alkotása.
< >