Szerelem

A Valentin nap története - ahány kultúra, annyi szokás!

A Valentin nap története - ahány kultúra, annyi szokás!
Valentin atya, e jeles ünnep névadója állítólag római pap volt, Claudius császár idejében élt a III. század közepén. Miután többször tiltakozott a kegyetlen császár bánásmódja miatt, tömlöcbe vetették.
Ünnep.Valentin atya, e jeles ünnep névadója állítólag római pap volt, Claudius császár idejében élt a III. század közepén. Miután többször tiltakozott a kegyetlen császár bánásmódja miatt, tömlöcbe vetették. A legenda szerint a börtönőr lányának visszaadta a látását.
Mielőtt kivégezték, 270. február 14-én, levelet küldött a lánynak azzal az aláírással, mely mára szállóigévé vált: "a Te Valentinod".

Egy másik legenda szerint, amikor Claudius császár egy időre betiltotta a házasságkötéseket, a fiatal pap titokban adta össze a párokat, akkor még nem is sejtve azt, hogy egyszer milyen népszerű lesz ezen a napon esküdni.
A Szent Valentin Nap megünneplését Celacius pápa rendelte el 496-ban.
Finnországban a szerelmesek és egyben a barátok napja Ystävänpäivä. Vagyis nincs külön lamúr nap, ahogy az észtek is egyszerre ünneplik a barátokat és szerelmeseket.
Brazíliában egyszerűen nem ilyenkor ünneplik a szerelmesek napját, hanem júniusban, a házasság védőszentjének névnapja környékén. Japánban.Februárban esetleg ütközne is a Karnevállal, ami inkább a túlfűtött testiségről, buja életörömről szól, mintsem a romantikus szerelemről.
A zsidó kultúrában a szerelmes vallomások napja viszont inkább nyár közepén van, augusztus 15-e tájékán. Sokan ilyenkor teszik fel a nagy házasságkérő kérdést, vagy adnak apró ajándékokat, küldenek üdvözlőkártyát.
Az iszlám tiltja a nyugatról jövő szerelmi Valentin napi ünneplést és ajándékadást. Iránban viszont szinte ugyanerre a napra esik a szerelmesek ünnepe (feb 17).

Dél-Koreában a nők csokit adnak a férfiaknak feb 14-én, a férfiak pedig édességgel viszonozzák a kedvességet (fontos, hogy az édesség viszont nem lehet csokis).
Japánban jónéhány nő február 14-én csokit ad férfi kollégáinak, cserében március 14-én, a Fehér Napon csokit, esetleg ékszert vagy alsóneműt várhat.
Forrás: www.e-kepeslap.com, www.arukereso.hu
Képek forrása: www.freeshipping.org, www.achievesuccess.com.au

 

 

Memo

Michael Bublé visszatér

Michael Bublé visszatér

Mindenkit megdöbbentett, amikor kiderült, hogy az énekes kisfia súlyos betegségben szenved. Akkor Michael úgy döntött visszavonul, de most ismét színpadra áll. ...
Segít az online csoport a dohányzásról leszokásban

Segít az online csoport a dohányzásról l...

Hatékony segítség lehet a cigarettáról leszokás támogatásában egy internetes csoport, amelyben hasonló problémával küzdő emberek osztják meg egymással tapasztal...
Kim Kardashian: Béranyát fogadni kemény dolog

Kim Kardashian: Béranyát fogadni kemény ...

Nem egyszerű béranyán keresztül gyermeket várni – szögezte le a népszerű valóságshow-sztár. Kim Kardashian és férje egészségügyi probléma miatt várja harmadik b...
Ínycsiklandó előétel a pepperónis sajtlabda

Ínycsiklandó előétel a pepperónis sajtla...

Lehet családi vagy baráti összejövetel, esetleg sportesemény a tévében, a pepperónis sajtlabdába mártogatott apró perecek tökéletes előételként és rágcsálnivaló...
Komoly gondok vannak Shakira hangjával

Komoly gondok vannak Shakira hangjával

Mint a közelmúltban kiderült, lemondta koncertjeit a népszerű énekesnő. Shakira azért kénytelen halasztani turnéját, mert súlyos probléma van a hangszálaival.
David Beckhamék fia elköltelezte magát?

David Beckhamék fia elköltelezte magát?

Furcsa gyűrűre figyeltek fel a lesifotósok a minap Brooklyn Beckham ujján – Mivel David és Victoria Beckham legidősebb fia ismét egy párt alkot korábbi kedvesév...
A vita megerősíti a szerelmet?

A vita megerősíti a szerelmet?

Természetesen nem szabad mindenen összeveszni, de friss kutatások bizonyítják, hogy olykor egy-egy vita előrébb viszi a párkapcsolatot.   
Colin Farrell boldog, de titok, hogy kivel

Colin Farrell boldog, de titok, hogy kiv...

Boldog új kapcsolatában a sármos színész – Colin Farrell kedvesének neve most is titok, de ez nem, hogy nagyon jól érzi magát a barátnőjével.
Durva következményekkel járhat a térdre az elhízás

Durva következményekkel járhat a térdre ...

Ha a sok korábbi mellett még egy okra van szükségünk a fogyáshoz, íme: a túlsúly következtében egy új tanulmány szerint elmozdul a térd s ennek súlyos következm...
Közleményt adott ki Ed Westwick

Közleményt adott ki Ed Westwick

Egyre jobban dagadt a botrány a Gossip Girl sztárja körül, akit mostanra több nő is erőszakkal vádol. A színész megszólalt a téma kapcsán.   
< >