2022. 09. 07. - 11:10

Újrakonfigurálható intelligens felületeken múlik a 6G sikere

Újrakonfigurálható intelligens felületeken múlik a 6G sikere

Az újrakonfigurálható intelligens felületek (RIS) kulcsfontosságúak a 6G sikeréhez – állapították meg a szakemberek. A leglényegesebb kérdés most az, miként tudja ezt biztosítani az iparág?

Miután az 5G végre egyre nagyobb teret hódít a kereskedelmi forgalomban, a 6G fejlesztésével kapcsolatos viták egyre jobban arra irányulnak, mit nyújthat majd a gyakorlatban – és nem elméletben – az új generációs mobilkommunikációs hálózat.
 
A szakemberek számára most az a legfontosabb kérdés: hogyan biztosíthatja az iparág, hogy a 6G - ellentétben néhány más állítólagos átalakulási technológiával – valóban ne csak egy, a realitáson túlmutató, felfújt dolog legyen.
 
A tudósok és mérnökök eddig évtizedeket töltöttek azzal, hogy egyre hatékonyabb adókat és vevőket fejlesszenek - illetve olyan módszereket dolgozzanak ki, amelyekkel csökkenthető a (látszólag elkerülhetetlen) jelveszteség a rádiócsatorna végpontjain, amikor egyre magasabb frekvenciák felé fordultak a sávszélesség-torlódások elkerülése érdekében. Olvasd el: 6G-csoportot indít el az ETSI
 
Újrakonfigurálható intelligens felületeken múlik a 6G sikere
Újrakonfigurálható intelligens felületeken múlik a 6G sikere
 
Bár a szakemberek kiválóan teljesítettek, nyilvánvaló, hogy elérjük a pontot, ahol az adók és vevők a lehető leghatékonyabbak fizikailag. Ezért a hangsúlyt most magára a vezeték nélküli csatorna tervezésére helyezték.
 
A 6G infrastruktúra egyik potenciálisan legéletképesebb megközelítése az újrakonfigurálható intelligens felületek (RIS) technológia alkalmazása. Olvasd el: Így lépne kölcsönhatásba a 6G a jelenlegi infrastruktúrával
 
Ez egy mesterséges síkbeli szerkezet - vagyis síkban fekvő, tehát értelemszerűen kétdimenziós - integrált elektronikus áramkörökkel, amelyek dinamikusan programozhatók a bejövő elektromágneses mezők visszaverésére, megtörésére és manipulálására.
 
A RIS-elemek 100 négyzetcentimétertől nagyjából 5 négyzetméterig terjedő méretűek, vagy még nagyobbak és jóval olcsóbbak, mint a hagyományos mobilantennák. Sőt, a RIS-termékek minden szempontból passzívak - ez azt jelenti, hogy nincs szükségük erősítőre a jel fokozásához, így egy egyszerű akkumulátorral és egy kis napkollektorral is táplálhatók.
 
Az újrakonfigurálható intelligens felületekről szóló vitáról és technológiai fejlődésről az IEEE Spectrum, a Villamos és Elektronikai Mérnöki Intézet (Institute of Electrical and Electronics Engineers - IEEE) magazinja, valamint a Proceedings of IEEE folyóirat foglalkozik.
 
Az IEEE a közelmúltban egy átfogó, 32 oldalas tanulmányt is közzétett a témában Újrakonfigurálható intelligens felületek vezeték nélküli kommunikációhoz: Hardvertervek, csatornamodellek és becslési technikák áttekintése címmel. Szerzője a Mengnan Jian, George C. Alexandropoulos, Ertugrul Bazaar, Chongwen Huang, Ruin Liu, Yuanwei Liu és Chau Yuen alkotta kutatócsoport.
 
A cikket folytatjuk.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.