2018. 04. 16. - 10:25

Íme a 11 jele, ha a tinédzser depressziós

Íme a 11 jele, ha a tinédzser depressziós

Egy kamasz gyermek életében éppúgy lehetnek lesújtó időszakok, mint egy felnőttében. Aki már kinőtt a gyerekkorból, észreveheti magán a depresszió jeleit. De mire figyeljünk oda a tinédzsernél?

A depressziónak vannak látványos jelei. Elsőre talán csak szomorúnak tűnik az illető, ám vannak árulkodó dolgok, melyeket nem lehet nem észrevenni.
Különösen fontos, hogy ezeket észleljük egy gyermeknél, hiszen ő kevésbé tud segíteni önmagán. Azok a kamaszok, akik depresszióval küzdenek, sokkal ingerlékenyebbek lehetnek az átlagosnál és elveszíthetik érdeklődésüket olyan dolgok iránt is, amelyeket korábban szerettek.
 
Kimberly Burkhart, a Cleveland-i Egyetemi Kórház Egészségügyi Központjának gyermekgyógyász-pszichológusa 11 olyan jelre hívja fel a figyelmet, amelyek alapján meg lehet bizonyosodni arról, hogy tinédzser gyermekünk depressziós. Mi ezek?
 
Depressziós esetén a kamasz gyermek alvási szokásai megváltoznak: túl keveset vagy túl sokat alszik, hosszas délutáni szundításokat iktat be a napjaiba. Már nem élvez olyan tevékenységeket, amelyeket egykor kedvelt.
 
A családtól és a barátoktól távoltartja magát. Gondolkodásával és koncentrációjával gondok akadnak, iskolai teljesítménye romlik.
 
A tinédzserek is lehetnek depressziósak - figyeljünk a jelekre
A tinédzserek is lehetnek depressziósak - figyeljünk a jelekre
 
 
További figyelmeztető jelek, ha a kamasz étvágya megváltozik, fogyni vagy hízni kezd. Energiátlannak és kimerültnek tűnik, s az önbecsülés is egyre kevésbé jellemző rá.
 
Jellemző tünet, amennyiben a tinédzser reménytelennek érzi az életét és értéktelennek tartja önmagát, önpusztító viselkedést tanúsít, illetve megfordul a fejében az öngyilkosság gondolata.
 
Manapság Amerikában a gyermekek és tinédzserek 5 százalékát diagnosztizálják depresszióval. Az okok lehetnek külső tényezők – így például stressz, zaklatás, traumatikus esemény -, de lehetséges, hogy a családjukban már volt depressziós vagy szorongásos eset, így hajlamosak rá.
 
Ha a kamasz elveszíti érdeklődését korábban szeretett dolgok iránt, az is vészjel
Ha a kamasz elveszíti érdeklődését korábban szeretett dolgok iránt, az is vészjel
 
Számos kezelési lehetősége van ma már ennek a hangulati zavarnak, köztük olyanok, melyeknél nincs szükség gyógyszer szedésére.
 
A gyermekek és tinédzserek esetében a kognitív viselkedésterápia hasznos lehet, amely megvizsgálja a kapcsolatot a gondolatok, érzések és a magatartás között.
 
Más megközelítések a testmozgást és a gyermek aktiválását helyezik előtérbe, amikor a páciens pozitív tevékenységekbe való bevonása fokozatosan nő.
Amennyiben a depresszió mérsékelt vagy súlyos formában továbbra is fennáll, az orvos antidepresszáns szedését is felajánlhatja.
 
Kapcsolódó cikk:
 
 
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.