2021. 06. 07. - 10:35

Ne reménykedjünk a kávéban komoly feladat előtt

Ne reménykedjünk a kávéban komoly feladat előtt

Túl későn feküdtünk le és a koffeinnel igyekszünk túlélni a napot? Új kutatások szerint valóban csak akkor segít sokat a kávé, ha kialvatlanok vagyunk.

Nem túl kellemes érzés azzal ébredni, hogy bár tudtuk: nehéz lesz a másnap, mégis sokáig ébren maradtunk.
 
Ilyenkor a legtöbben több kávéval igyekeznek túlélni a napjukat. Meglepő, de egy új tanulmány szerint a koffein valóban csak éppen ennyire hatásos. Olvasd el: Segítheti a kávé a szívroham megelőzését?
 
Az a pár csésze kávé segít ébren maradni, a teljesítményünk azonban nem lesz olyan, mint szokott lenni – különösen, ha kihívást jelentő feladatot kell megcsinálnunk.
 
„A koffein nagy eséllyel javítja az éberséget és a hangulatot, s segít bizonyos dolgok elvégzésében, ugyanakkor keveset tesz azért, hogy egy komplex feladatot is véghez tudjunk vinni” – mondta el Kimberly Fenn, a tanulmány szerzője, a Michigani Állami Egyetem kognitív idegtudományi tanszék alvással és tanulással foglalkozó részlegének docense.
 
A kávé csak ébren maradni segít - de komolyabb feladatokhoz ne bízzunk benne
A kávé csak ébren maradni segít - de komolyabb feladatokhoz ne bízzunk benne
 
„A koffein egyszerűen nem pótolhatja az éjszakai alvást - kritikus fontosságú, hogy az ember inkább az alvásra szánjon időt, mert ha pihenés nélküli éjszakát követően kell végigcsinálnia egy napot, jobb megtenni a szükséges óvintézkedéseket: kerülni az autóvezetést vagy olyan feladatok végzését, amelyeknek nagy a tétje” – tette hozzá a szakember.
 
Ahhoz, hogy megértsék, mit lehet tenni alváshiánnyal és mit nem, a kutatók 275 embert vontak be tanulmányukba - egy egyszerű, figyelmet igénylő, de egy komolyabb, kihívást jelentő feladatot is elvégeztettek az alanyokkal. Az alváshiányos éjszaka után a csoport egyik része valódi koffeint kapott, míg a másik placebót. Olvasd el: Így segíti egészségünket a cappuccino vagy a latte
 
Mindkét feladatra hatással volt a kevés alvás. A koffein segített sikeresen megoldani a könnyebb feladatot, de a nehezebbet nem – áll a tanulmányban.
 
„Ha alváshiányosak vagyunk, a koffein alkalmazása csak abban segít, hogy jobb legyen a reakcióidőnk, abban nem igazán, hogy emlékezzünk egy eljárás során elvégzendő lépésekre” – magyarázta Michael Breus, Los Angeles-i alvásgyógyászati ​​szakértő és klinikai pszichológus, aki nem volt bevonva a tanulmányba. Olvasd el: Kávé vagy tea segíthet formában maradni?
 
Az alvás kihagyása, illetve a rendszeres kevés alvás veszélyes, különösen hosszútávon.
 
Senki se gondolja, hogy menő dolog és majd a kávé megoldja a problémát. Egész éjjel tanulni és úgy vizsgázni menni pedig a legrosszabb dolog, amit tehetünk – hangsúlyozta dr. Raj Dasgupta, a Dél-Kaliforniai Egyetem Keck Orvostudományi Kar klinikai orvostudományi adjunktusa, egyben az Amerikai Alvás és Egészség Akadémia szóvivője.
 
Aki pedig rendszeresen 5 órát alszik éjszakánként, felhalmozza az alváshiányát, s még ha a kávé segít is az első napokban, az ötödiken már nagy eséllyel nem fog – tette hozzá Thomas Roth, a Detroitban levő Henry Ford Egészségügyi Rendszer alvászavar kutatási központ igazgatója.
 
Tolerancia is kialakulhat a kávéra, s mindig többre lesz szükségünk, hogy éberek maradjunk – ez a mellékhatások kockázatát is növeli – mondta dr. Camilo Ruiz, a floridai Fort Lauderdale-i Alvás- és Belgyógyászati ​​Specialisták intézményének igazgatója.
 
A szakemberek megjegyzik, hogy a koffein hatása rövidtávú, a mellékhatások azonban – többek között a szívdobogás, idegesség és fokozott vizelési inger – rosszabbak, mint maga a figyelemhiány vagy az álmosság.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.