2021. 05. 17. - 10:20

Vastagbélrákhoz vezethet a cukros üdítők fogyasztása

Vastagbélrákhoz vezethet a cukros üdítők fogyasztása

Az 50 év alatti nőknél különösen nagy a veszélye annak, hogy vastagbélrák alakul ki a nagy mennyiségű cukros üdítő-fogyasztás hatására – állapította meg egy tanulmány.

A vastagbélrák a vastagbélben kialakuló daganatos betegség, melynek jelentkezéséhez több életmódbeli tényező hozzájárulhat.
 
Kutatók most megállapították, hogy a cukros italok fogyasztása jelentős mértékben hozzájárulhat a betegséghez, különösen az 50 év alatti hölgyeknél.
 
A vastagbél-, bél- vagy végbélrák a nőknél és férfiaknál egyaránt előfordul, a harmadik leggyakrabban jelentkező rákos megbetegedés. Az egyetlen különbség vastagbél és a végbélrák között az, hogy a rákpolipok a vastagbélben vagy a végbélben alakulnak-e ki először. Olvasd el: Csoki, vaj, üdítő - középkorúként lecsapnak ránk a hatásaik
 
Nem célszerű literszámra inni a cukros üdítőket, ha nem szeretnénk vastagbélrákot
Nem célszerű literszámra inni a cukros üdítőket, ha nem szeretnénk vastagbélrákot
 
A közelmúltban elvégzett tanulmányok alapján e daganatos betegség esélye sokkal nagyobb 50 év alatt, mint felett, s jelentősebb a nők körében, mint a férfiaknál. Számos dolog növelheti e ráktípus valószínűségét, de kiemelendő közülük a cukros üdítők ivása.
 
A Gut folyóiratban megjelent tanulmány megállapításai alapján a cukros italok tizenéves és felnőtt korban történő fogyasztása növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
 
A vastagbélrákos esetek egyre nagyobb száma aggodalomra ad okot – mondta Yin Cao, ScD, a Washingtoni Egyetem Közegészségügyi Tudományok Osztályának sebész és orvostudományi docense.
 
A tanulmány eredményei szerint az 1990 után születetteknek nagyobb esélyük van a vastagbélrák jelentkezésére, s négyszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy végbélrák alakul ki náluk. Ha napi 2, vagy ennél több cukros italt fogyasztottak, az megduplázza a rák kockázatát 50 éves koruk előtt. Az ilyen üdítők rendszeres ivása növeli a korán megjelenő vastagbélrák rizikóját, annak esélye 16 százalékos. Olvasd el: Csak egy pohár, és csökken a testsúly?
 
A tanulmány azt is megállapította: azok a személyek, akik 13 és 18 éves koruk között cukros italokat fogyasztottak, 32 százalékkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve a betegség kialakulása szempontjából.
 
A kutatók több mint 95 ezer résztvevőt vizsgáltak tanulmányukhoz, köztük 25 és 42 év közötti nőket. 1991-től kezdődően négyévente töltöttek ki kérdőívet arról, mit ettek és ittak. A 95 464 résztvevő közül 41 272 hölgy számolt be arról, mit evett, ivott általában, s ezek mennyiségéről is hírt adtak tizenévesként.
 
Olyan részleteket is megosztottak a kutatókkal, mint a család egészség-története, életmódbeli szokások, gyógyszerek, amiket szedtek. Miután adataikat 24 éven át nyomon követték, a tudósok kiderítették: 109 nőnél alakult ki 50 éves kora előtt vastagbélrák.
 
E cukros italok túl nagy mennyiségű fogyasztása korai életkorban a vastagbélrák megemelkedett kockázatához vezethet a nőknél. Olvasd el: A sok üdítő gátolja a fogyást?
 
Ezeket az italokat tehát kerülni kell. Jobb megoldás a citromos víz, sima víz vagy a tej, hogy elkerüljük a rizikót.
 
Dr. Yin Cao, a tanulmány társszerzője elmondta: a cukros italok lecserélése azonos mennyiségű csökkentett zsírtartalmú tejre vagy teljes tejre már csökkentette a vastagbélrák korai megjelenésének kockázatát.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.