2020. 07. 12. - 08:05

Az újságírókon is segíthet a mesterséges intelligencia

Az újságírókon is segíthet a mesterséges intelligencia

Az újságíró szakma napjainkban nehezen tart lépést az új technológiákkal – Ezért a sajtószobáknak élniük kell a mesterséges intelligencia nyújtotta előnyökkel.

A koronavírus időszaka meglehetősen rosszul érintette az újságírást is. A mesterséges intelligencia (MI) segíthet – anélkül is, hogy megfosztaná a médiában dolgozókat a munkájuktól.
 
Az újságírás nehezen tud lépést tartani az új technológiák fejlődésével. A sajtószobáknak fontos lenne élniük a mesterséges intelligencia biztosította előnyökkel. Olvasd el: Százszor erősebb szövegírást is tud az MI
 
De miről is van szó? A koronavírus által kiváltott gazdasági visszaesés példátlan válságot okozott az újságírásban is, mely a média-szervezeteket a világ minden táján képes megsemmisíteni. Olvasd el: Kirúgták az újságírókat a mesterséges intelligencia miatt
 
Az újságírás jövője – és túlélése – a mesterséges intelligencián múlhat. Az ugyanis tapasztalatból tanul és olyan feladatokat végez, mint az emberek – hangsúlyozta Francesco Marconi, a New York-i Columbia Egyetem újságírás professzora, aki a közelmúltban jelentette meg Újságírók, mesterséges intelligencia és a jövő az újságírás terén című könyvét.
 
Az újságírók munkáját a mesterséges intelligencia nagymértékben segítheti
Az újságírók munkáját a mesterséges intelligencia nagymértékben segítheti
 
Marconi a világ egyik legnagyobb hírszervezete, a Wall Street Journal és az Associated Press médialabor vezetője volt. Tézise világos és vitathatatlan: az újságírók világa nem tart lépést az új technológiák fejlődésével, vagyis a sajtószobáknak nagyon jól jönne a mesterséges intelligencia nyújtotta előnyök kiaknázása.
 
Marconi új üzleti modellel is előállt, melynek középpontjában a mesterséges intelligencia áll. Mint mondta: 1990 óta követi nyomon az újságírás alakulását, a szakma fejlődését, mint a Montreal-i Québec-i Egyetem médiaprofesszora, s többnyire egyet is ért azzal.
 
Kiemelte: a The Canadian Press hírügynökség például ritka példa azon médiára, amely az MI-t használja a sajtóban. Azért fejlesztette ki a rendszert, hogy felgyorsítsa a fordításokat, melyek a mesterséges intelligencián alapulnak. Az Agence France-Presse news agency (AFP) szintén használ MI-t, a dokumentált képek felismerésére.
 
Mielőtt bárki azt gondolná, a mesterséges intelligencia nem váltja fel az újságírókat – és nem is azért alkalmazzák.
 
Marconi hisz abban, hogy a riporterek csupán 12 százalékának veszhet el a munkája a gépek miatt, ez valójában az értéknövelt tartalom felé irányítja a szerkesztőket és az írókat: ezt pedig a hosszú, tartalmas cikkekben, mélyebb interjúkban, elemzésekben, adatközpontú újságírásban és oknyomozó újságírásban látják.
 
A mesterséges intelligenciával működő robotok jelenleg olyan alapvető feladatokat látnak el, mint például 2-6 bekezdés megírása sport eredményekről, negyedéves eredményjelentésekről az Associated Press-en, a választások eredményeiről (Svájcban) vagy olimpiai eredményekről a Washington Postban. Mindez igen meggyőző, de megmutatja az MI korlátait is.
 
Az MI előnye még, hogy a nagy adatbázisokat elemző mesterséges intelligencia-robotok riasztást küldhetnek - és küldenek is - például a Bloomberg News újságíróinak, amennyiben az adathalmazban rendellenesség merül fel.
 
Az MI rengeteg időt takaríthat meg a riportereknek az audio- és videointerjúk átírásával, s az AFP ilyen eszközt már használ.
 
Ugyanez igaz a nagyobb jelentésekre a légszennyezést vagy az erőszakos cselekményeket illetően, melyek szintén hatalmas adatbázisokra támaszkodnak. A gépek egyidejűleg képesek elemezni az összetett adatokat. Olvasd el: Megváltoztathatja-e örökre a könyvelést a mesterséges intelligencia?
 
Az újságírók ezt követően elvégzik a tények ellenőrzéséhez, elemzéséhez, kontextualizálásához és információk gyűjtéséhez szükséges alapvető munkát, melyet a mesterséges intelligencia nehezen tudna helyettesíteni.
 
Ebben az értelemben az embernek központi szerepet kell játszania a teljes újságírási folyamatban.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.