2021. 11. 20. - 08:00

Epilepsziás rohamot jelezhet előre a mesterséges intelligencia

Epilepsziás rohamot jelezhet előre a mesterséges intelligencia

Kutatók egy csuklón hordható eszközt alkottak, mely képes előrejelezni az epilepsziás rohamot, melyben a neurális hálózatok és a mesterséges intelligencia segít.

Annak ellenére, hogy ma már modern gyógyszerek, műtétek és a neurostimulációs eszközök állnak rendelkezésükre, sok epilepsziás ember továbbra is küzd rohamokkal. Ezek kiszámíthatatlansága pedig súlyosan korlátozza mindennapjaikat.
 
Kutatók úgy gondolták, hogy ha a rohamokat megbízhatóan előre lehetne jelezni, az epilepsziában szenvedők megváltoztathatnák tevékenységüket, szedhetnének gyorsan ható gyógyszert vagy felkapcsolhatnák a neurostimulátorukat, megakadályozva a rohamot vagy minimalizálva annak hatásait.
 
A Mayo Klinika kutatói több nemzetiségű munkatársakkal együttműködve végeztek el egy tanulmányt, melynek során felfedezték: minták azonosíthatók azoknál a betegeknél, akik 6-12 hónapig viselnek speciális karórát, azaz egy figyelő eszközt, mely nagyjából 30 perccel azelőtt ad figyelmeztetést, hogy a roham fellép. A karkötő 6-ból 5 betegnél jól működött. Olvasd el: Epilepsziás rohamot is jelez a mesterséges intelligencia
 
Mesterséges intelligencia segít az epilepsziás rohamok előrejelzésében
Mesterséges intelligencia segít az epilepsziás rohamok előrejelzésében
 
„A csuklón hordható eszközzel végzett tanulmányunk jól mutatja, hogy az epilepsziás betegek rohamainak megbízható előrejelzése lehetséges, az agyi aktivitás közvetlen mérése nélkül” – mondta el Benjamin Brinkmann, Ph.D., epilepszia-tudós.
 
A Scientific Reportsban közölt tanulmány kitér arra, hogy a vizsgálatban résztvevő, gyógyszeres kezelésre nem reagáló betegek beültethető egységet kaptak az idegstimulációhoz: ez mérte az elektromos agytevékenységet, a pácienseknek ezen kívül két karkötőt és egy táblagépet adtak, hogy naponta feltölthessék az adatokat.
 
Amíg az egyik töltődött, a másikat hordták, s minden nap meghatározott időpontban váltottak készüléket.
 
A páciensek normál tevékenységeik során használták az eszközöket, így egyedi, hosszú távú adatokat szolgáltattak a vizsgálathoz. Olvasd el: Egyszerű írásteszt az Alzheimert is megjósolhatja?
 
A hordható eszközről gyűjtött információk tartalmazták a bőr elektromos jellemzőit, a testhőmérsékletet, a véráramlást, a pulzusszámot és a mozgást nyomon követő gyorsulásmérő adatokat.
 
A kutatók az adatokat a mesterséges intelligencia mélytanuló neurális hálózatos megközelítésével elemezték, idősor- és frekvenciaelemzési algoritmus segítségével.
 
Mivel a kutatásban részt vevő pácienseknek már volt beültetett mély agystimulációs eszköze az epilepszia kezelésére, ezeket a neurostimulációs eszközöket alkalmazták a rohamok megerősítésére - lehetővé téve a csapat számára, hogy mérje a csuklón viselhető eszközök előrejelzésének pontosságát.
 
Dr. Brinkmann megjegyezte, hogy míg a rohamok előrejelzésének képességét korábban beültetett agyi eszközökkel mutatták ki, szép számmal akad beteg, aki nem szeretne invazív implantátumot.  
 
A kutatók most abban bíznak, hogy a hordható eszközökkel végzett kutatás a rohamok előrejelzése beintegrálható a klinikai gyakorlatba a jövőben.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.