2022. 11. 23. - 09:40

Mesterséges intelligencia - Bárhová bemegy ez a kislábú robot

Mesterséges intelligencia - Bárhová bemegy ez a kislábú robot

A kutatók megterveztek egy robotrendszert, amely lehetővé teszi, hogy egy alacsony költségű és viszonylag kislábú robot szinte bárhová bejusson. Ráadásul 1 nap alatt 6 év tapasztalatával gazdagodik.

Meghökkentő új robotrendszert terveztek a kutatók: ennek segítségével egy alacsony költségű és viszonylag kislábú robot képes felmászni és leereszkedni a lépcsőn, közel a saját magasságához.
 
Jól halad sziklás, csúszós, egyenetlen, meredek és változatos terepen, átmegy réseken, sziklákon és szegélyeken, sőt, még sötétben is működik.
 
A robotrendszer megalkotói a Carnegie Mellon Egyetem Számítástechnikai Iskola és a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem kutatói.
 
„A kis robotok felhatalmazása arra, hogy lépcsőn másszanak és kezeljék a különféle környezeteket, kulcsfontosságú olyan robotok kifejlesztéséhez, amelyek hasznosak lesznek az emberek otthonában, valamint a keresési és mentési műveletekben - mondta Deepak Pathak, a Robotics Institute adjunktusa. - Ez a rendszer robusztus és alkalmazkodó robotot hoz létre, amely számos mindennapi feladat elvégzésére képes.” Olvasd el: Négylábú robotok futnak a vadonban
 
Mesterséges intelligencia - Bárhová bemegy ez a kislábú robot
Mesterséges intelligencia - Bárhová bemegy ez a kislábú robot
 
A csapat végigkísérte a robotot: nyilvános parkokban, egyenetlen lépcsőkön és domboldalakon tesztelte; utasították arra, hogy lépcsőkön és csúszós felületeken járjon, majd arra kérték, hogy másszon fel olyan lépcsőn, amely a magasságához képest olyan, mintha egy ember ugrálva tenné meg ezt az utat.
 
A robot gyorsan alkalmazkodik, látásmódjára és egy kis fedélzeti számítógépére támaszkodva képes leküzdeni a kihívásokkal teli terep akadályait. Olvasd el: Kapható lesz a négylábú felügyelő robot
 
A kutatók a robotot 4 ezer klónjával képezték ki egy szimulátorban: gyakorolták a gyaloglást és a mászást, olyan terepen, amely sok meglepetést tartogatott számára. 
 
A szimulátor sebessége lehetővé tette, hogy a robot egyetlen nap alatt 6 év tapasztalatot szerezzen – emellett az edzés során elsajátított motoros készségeket is tárolta egy neurális hálózatban, amelyet a kutatók átmásoltak a valódi robotba.
 
A megközelítés nem követelte meg a robot mozgásának manuális tervezését – ami eltér a hagyományos módszerektől.
 
A legtöbb robotrendszer kamerákat használ a környező környezet térképének elkészítéséhez és a térkép segítségével megtervezi a mozgásokat, mielőtt végrehajtaná azokat.
 
Az új rendszer azonban megkerüli a térképezési és tervezési fázisokat - a látás bemeneteit közvetlenül a robot vezérléséhez irányítja. Amit a robot lát, az határozza meg, hogyan mozog. Még a kutatók sem mondják meg, miként kell mozogniuk a lábaknak.
 
Ez a technika lehetővé teszi a robot számára, hogy gyorsan reagáljon a szembejövő terepre és hatékonyan mozogjon rajta.
 
A technika lehetővé teszi, hogy a rendszer a való világban rendkívül robusztus legyen. Ha megcsúszik a lépcsőn, helyreállhat. Ismeretlen környezetbe kerülve is alkalmazkodhat.
 
A közvetlen látás-kontroll szempont egyébként biológiai ihletésű. Az emberek és az állatok a látást használják a mozgáshoz. A négylábúak hátsó lábainak mozgása is inspirálta azonban a csapatot.
 
 
Mivel nincs szükség feltérképezésre vagy tervezésre és a mozgásokat gépi tanulással oktatják, maga a robot költséghatékonyabb lehet. A kutatócsoport által használt típus legalább 25-ször olcsóbb volt, mint a manapság rendelkezésre álló alternatívák.
 
Külön előny, hogy a szakemberek algoritmusában megvan a lehetőség az alacsony költségű robotokat sokkal szélesebb körben elérhetővé tenni.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.