2021. 12. 02. - 11:25

6G-csata – Ezen a téren jár évekkel előrébb Amerika

6G-csata – Ezen a téren jár évekkel előrébb Amerika

Az Egyesült Államok több évvel előrébb jár az alacsony Föld körüli pálya (LEO) műholdas szélessávú szolgáltatás terén, mint Kína, mégis fenyegeti a 6G csata.

Noha számos helyen lehet már olvasni arról, hogy a 6G fejlesztés terén Kína vezet, van egy technológiai szektor, melyben az Egyesült Államok egyre távolodik a keleti országtól: ez az alacsony Föld körüli pálya (low-Earth orbit - LEO) műholdas szélessávú szolgáltatás. Olvasd el: Kína vezeti a 6G-rohamot
 
A magánszektor vezette USA nemcsak a műholdak számát tekintve jár az élen - Elon Musk Starlink-jének köszönhetően is egyre nő a különbség Kína és Amerika között.
 
Az Union of Concerned Scientists adatbázisa szerint a pályán keringő 4.550 műholdból 2.788 amerikai tulajdonban van - ebből 431 kínai és 167 orosz. Több mint negyedük idén került pályára, az 1.178 új műholdból 891 darab az Egyesült Államoké.
 
Kiemelendő az is, hogy az USA műholdflottája túlnyomórészt kereskedelmi jellegű – 85 százaléka van a magánszektor tulajdonában, a többi a katonaságé, polgári tulajdonú vagy a kormányé. Olvasd el: Elindítja a 6G-próbaverziót Amerikában a Samsung Electronics
 
Amerika nemcsak a műholdak számát tekintve jár az élen
Amerika nemcsak a műholdak számát tekintve jár az élen
 
A legnagyobb közreműködő a Starlink. 2021 novemberében újabb 13 műholdat bocsátott fel – ez a 25. küldetése ebben az esztendőben –, hogy a teljes műholdak számát 1800-ra növelje. A szolgáltatásnak körülbelül 140 ezer felhasználója van 20 országban, 750 ezer előrendeléssel – áll a cég a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) legutóbbi bejelentésében.
 
Kína ezzel szemben évekkel van lemaradva a LEO széles sávú szolgáltatások terén, a nemzeti kormány által vezérelt, lendületes stratégia ellenére.
 
Két állami tulajdonú műholdflottát tervez, melyek közül a nagyobbat az alig 7 hónapja alakult, új nemzeti műholdtársaság, a China Satellite Network üzemelteti majd. China SatNet néven ismert általában, s úgy tűnik, 12.992 műholdból álló konstellációt tervez - a Nemzetközi Távközlési Unióhoz (ITU) benyújtott spektrumbejegyzések alapján. Olvasd el: Műholdkonstellációt épít Kína a 6G-fejlesztés támogatására
 
Egyelőre nem egyértelmű, mikor indítanák az első műholdat, ahogyan a finanszírozás és a vállalati struktúra sem világos. 
 
Az elemzők azonban rámutatnak, hogy a vállalat a 24. helyen áll az állami részvénytársaságok országos rangsorában, közvetlenül a három nagy szolgáltató mögött - és megelőzve a már engedélyezett China Broadcast Networköt -, ami egyértelművé teszi, hogy az állami vezetők ennek tulajdonítanak fontosságot.
 
Az egyik probléma, ami lassítja a folyamatot, az indítási kapacitás hiánya.
 
A kínai rakéták általában 2 vagy 3 műholdat képesek egyszerre felbocsátani, csúcsterhelésük 10. Ezzel szemben az amerikai Falcon 9 rakéta több tucat – köztük a 2021 januárjában rekordot döntött 143 rakétát - képes szállítani, míg az orosz Szojuz rakéta több mint 30-at.
 
Kétségtelen ugyanakkor, hogy a helyzet kezd változni, mert a kínai állam enyhítette a rakéta- és műholdgyártás monopóliumát, s ezzel új szereplőket hozott a piacra. Mindez készpénzáradatot nyitott meg a privát űrszektorban – jelentette az scmp.com.
 
Tavaly az űrkutatási magáncégek több mint 10 milliárd jüant gyűjtöttek össze, szemben a 2016-os 1,4 milliárddal. Elemzők szerint Kína fontosnak tartja a műholdas szélessávot Belt Road kezdeményezésén belül, amely egy ambíciózus, ázsiai és afrikai fejlődő országok infrastruktúrájának ellátására irányuló terv. Olvasd el: Nem hátrál meg 6G-terveiben a Huawei
 
Stratégiai prioritása azonban a műholdas 5G és 6G integráció, mely hosszú távon sokkal nagyobb üzletet jelenthet. A földi-műholdas integráció várhatóan a 6G egyik fő jellemzője lesz, s valóban mindenütt jelen lévő, globális mobillefedettséget tesz lehetővé.
 
A hivatalos sajtó szerint Kína az 5G-műholdas integráció korai tesztelését már befejezte a nemzeti katasztrófa-elhárítási szolgálat számára.
 
Több műholdas 6G program is folyamatban van – köztük egy a Kínai Elektronikai Tudományos és Technológiai Egyetemen, a dél-nyugat-kínai Chengduban. Megépítettek egy korai prototípust, amely akár 1 Tbit/szekundumos, lefelé irányuló kapcsolatokat is támogat – írta meg a Wall Street Journal.
 
Mindez arra utal, hogy a 6G-versenyfutás ugyanolyan hevessé válhat az űrben, mint a Földön.
 
Namrata Goswami űrpolitikai kutató szerint a korai, pályamenti (orbitális) réseket elfoglaló vállalatok és országok határozzák majd meg a szabályokat és ők fogják szabványosítani a piac működését.
 
„Ha te vagy az első ország, amely ezt megteszi, felállítod a globális szabványokat és te hozod a szabályokat” - mondta a WSJ-nek Namrata Goswami.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.